Ingezonden persbericht
(2 maart 2006 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)
P E R S B E R I C H T
Vasten met een volle maag
Eindhoven, 2 maart 2006 -
In het kader van de Vastentijd worden de komende weken
overal in het land weer Wereldmaaltijden georganiseerd,
ondermeer in Deventer, Bergeijk, Eindhoven en Eelde. Tijdens
een Wereldmaaltijd staat een eerlijke wereldvoedselverdeling
centraal.
In een Wereldmaaltijd wordt per persoon niet meer voedsel
gebruikt dan beschikbaar is bij een eerlijke mondiale
voedselverdeling. Tussen de gangen door is er ruimte voor
bezinning. Want: wereldwijd wordt er voldoende voedsel
geproduceerd om iedere wereldbewoner elke dag een volwaardige
maaltijd voor te zetten. Toch sterven dagelijks zo'n 25.000
mensen door honger en ondervoeding. Dat is geen gevolg van
schaarste, maar van ongelijke verdeling.
Voedsel genoeg voor iedereen!
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) heeft op
basis van de huidige voedselproductie wereldwijd uitgerekend
hoeveel voedsel er per wereldbewoner momenteel beschikbaar
is. Dat is erg veel: bijna 2,4 kg per persoon per dag! De FAO
schat in dat de aarde zelfs genoeg kan opbrengen voor het
dubbele van de huidige wereldbevolking.
Op basis van cijfers van de FAO (peiljaar 2000) berekende
Stichting WereldDelen dat per wereldbewoner de volgende
hoeveelheden voedsel per dag beschikbaar zijn: 264 gram
tarwe, 269 gram rijst, 268 gram mais, 60 gram gerst, 68
gram overige granen, 145 gram aardappelen, 313 gram
wortel- en knolgewassen, 25 gram peulvruchten, 303 gram
groenten, 212 gram fruit, 50 gram ruwe suiker, 260 gram
melk, 57 gram vis en 50 gram (keuken)olie.
Volle maag zonder schuldgevoel
Wie zich bij een Wereldmaaltijd een sober of karig maal
voorstelt zal zich verbazen: een Wereldmaaltijd is een ruime,
smakelijke en voedzame maaltijd die uit drie gangen kan
bestaan! In het Wereldmaaltijd-concept wordt bovendien
aangeraden gebruik te maken van biologisch geteelde producten
uit eigen regio. Importingredienten worden zoveel mogelijk
betrokken via de eerlijke handel: producten met het Fair
Trade- of Max Havelaar-keurmerk en producten uit de
Wereldwinkel.
Een Wereldmaaltijd vult de maag op een verantwoorde manier,
maakt de tongen los en leidt tot een groter bewustzijn van
het wereldvoedselvraagstuk.
Het Wereldmaaltijd-concept
Het idee voor de Wereldmaaltijd werd in 2001 bedacht door
Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, daarbij
geinspireerd door materiaal van Stichting WereldDelen. Samen
met zijn directe buren (de Zusters van Liefde en
Emmaus-Eindhoven) organiseerde Omslag verschillende
Wereldmaaltijden voor grote groepen, waarvan enkele keren in
de vastentijd. Ook dit jaar wordt in het klooster aan de
Hoogstraat in Eindhoven weer een Wereldmaaltijd bereid: op
donderdag 23 maart. Er kunnen veertig personen mee-eten. Het
initiatief komt van de Hoogstraatgemeenschap.
In 2003 vervaardigde Omslag in samenwerking met Stichting
WereldDelen een praktisch informatiepakket. Dit bevat
uitvoerige achtergronden, feiten en cijfers, menusuggesties,
een poster en een informatieve placemat. Ook biedt het
pakket suggesties voor bewust consumeren met oog voor het
milieu en rechtvaardige Noord-Zuid verhoudingen, en een
handig draaiboek voor het organiseren van een Wereldmaaltijd.
Tenslotte bevat het pakket inspirerende teksten die
desgewenst gebruikt kunnen worden bij een bezinning.
Enthousiaste ervaringen
Sinds de introductie van de Wereldmaaltijd worden overal in
het land Wereldmaaltijden georganiseerd. Initiatieven komen
vaak van religieuze en politieke groeperingen, milieu-,
ontwikkelings- en solidariteitsorganisaties, vrouwengroepen,
scholen, woongroepen en soms door restaurants. Vrijwel overal
overheerst de verbazing over de grote hoeveelheid smakelijk
eten die dagelijks voor iedereen beschikbaar blijkt. De
gesprekken tijdens de maaltijd zijn levendig en inhoudelijk.
Meestal ontstaan er tijdens - en na - het eten spontane
gesprekken over de wereldvoedselsituatie, de (politieke)
achtergronden van de ongelijke voedselverdeling, over armoede
in eigen land en over het eigen consumptiegedrag. Na afloop
gaat ieder met een goed gevulde maag naar huis.
Op 6 maart en 10 april zijn er Wereldmaaltijden in
Deventer, op 18 en 19 maart in de Natuurtuin in Bergeijk,
op 23 maart in Eindhoven en op 30 maart in Eelde. Overige
aankondigingen van Wereldmaaltijden vindt u op de website:
http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda
Ook uitvoerige achtergrondinformatie over de Wereldmaaltijd
is beschikbaar via deze website. Daar vindt u bovendien
verslagen en foto's van eerder georganiseerde
Wereldmaaltijden, alsmede enkele uitgewerkte recepten.
Het Wereldmaaltijd-informatiepakket kost 7,50 euro,
inclusief porto en is te bestellen via giro 753665,
t.n.v. Omslag in Eindhoven, o.v.v. 'Wereldmaaltijd'.
-------
Noten voor de pers
* Voor algemene informatie over de Wereldmaaltijd kunt u
terecht bij Omslag, 040-2910295. Hier kunt u ook een
(recensie)exemplaar van het informatiepakket aanvragen.
* Achtergronden over de Wereldmaaltijd, verslagen en foto's
vindt u op http://www.omslag.nl/voedsel.htm
* Wij brengen u graag in contact met organisatoren van
Wereldmaaltijden
(einde persbericht)
-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling