Partij voor de Dieren


06-03-2006

Malafide hondenhandel gebaat bij regelschrappende minister

Amsterdam, 6 maart 2006 - De Partij voor de Dieren roept de Tweede Kamer op minister Veerman in een Kamerdebat ter verantwoording te roepen over de gevolgen van zijn regelschrappende beleid voor duizenden weerloze dieren. De reportage van Tros Radar over de internationale malafide handel in honden, die vanavond wordt uitgezonden, maakt pijnlijk duidelijk dat een zich terugtrekkende overheid op het gebied van wet- en regelgeving ten aanzien van dierenwelzijn, een regelrechte ramp vormt voor dieren. Opsporing en vervolging van dierenmishandeling heeft nauwelijks prioriteit. Eerder al heeft de Partij voor de Dieren er bij minister Veerman op aangedrongen maatregelen te treffen rond het functioneren van de inspectiediensten, die belast zijn met het handhaven van dierenwelzijnswetgeving. De minister antwoordde echter "geen aanleiding te zien" het functioneren van de Algemene Inspectiedienst tegen het licht te houden.

Verontrustende berichten over de malafide hondenhandel duiken al sinds 1995 regelmatig op, maar hebben tot nu toe nog niet geleid tot maatregelen. Het beleid van LNV-minister Veerman, dat gericht is op zelfregulering door de sector, het schrappen van regels tot uitgangspunt heeft en handhaving en controle geen enkele prioriteit geeft, biedt zelfs een zeer geschikt klimaat voor iedereen die geld wil verdienen aan het fokken van en handelen in dieren. Daarvan worden niet alleen honden het slachtoffer. Nederland blijkt een van de belangrijkste spelers op het gebied van de (illegale) handel in exotische dieren, die in omvang net zo lucratief en grootschalig is als de handel in drugs. Een klokkenluider binnen de AID liet in een interview met dagblad de Telegraaf vorig jaar weten dat er nauwelijks controle is op deze handel.

In 2004 signaleerde de Dierenbescherming voor het eerst dat Oost-Europa langzaam maar zeker de positie van Belgie over neemt als het gaat om de import van honden naar Nederland. Onduidelijk is op welke schaal deze handel exact plaatsvindt, maar de reportage van Radar bevestigt het sterke vermoeden dat het om een welig tierende huisdieren bio-industrie gaat. Pups blijken op de leeftijd van vier weken al bij hun moeders te worden weggehaald om op de lokale markt in de vrieskou te worden verkocht vanuit de kofferbak. Fokteven zijn gedegradeerd tot puppy-producerende machines en moeten onder erbarmelijke omstandigheden in sterk vervuilde kooien nest na nest werpen tot de dood er op volgt. De pups zijn veelal ziek en vertonen vaak erfelijke afwijkingen en gestoord gedrag. De hondjes worden in Nederland traditioneel via krantenadvertenties verkocht, maar sinds de opkomst van veiling- en handelsites op internet vormt dit medium een van de belangrijkste platforms voor de handel in dieren.

De Partij voor de Dieren vindt dat het parlement de minister ter verantwoording moet roepen over de gevolgen van het door hem gevoerde beleid ten aanzien van het welzijn van dieren. Ook de veiligheidsrisico's met betrekking tot de insleep van dierziekten, rechtvaardigen strenge maatregelen zoals een importverbod voor niet geregistreerde honden. De door de minister bij zijn aantreden uitgesproken doelstelling het aantal regels binnen de LNV-sectoren met de helft te verminderen, heeft voor dieren onaanvaardbare consequenties met zich meegebracht. De PvdD roept de Tweede kamer daarom op naar aanleiding van de nieuwe gegevens die wijzen op massale internationale malafide hondenfokkerij en handel, het desastreuze beleid van minister Veerman aan een kritisch debat te onderwerpen.