Gemeente Utrecht
2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
22 Vragen van mevrouw drs. A.C. den Besten en de heer Y. Aydemir
(vragen binnengekomen op 6 maart 2006)
In diverse artikelen zijn we er op gewezen dat in 150 gemeenten allochtonen ten onrechte geen oproepkaart hebben ontvangen. Als PvdA-fractie maken we ons hier ernstige zorgen over. Vandaag werd bekend dat het in Hilversum in 118 gevallen mis is gegaan met de verspreiding van oproepkaarten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vreemdelingen kregen daar pas na lang aandringen een oproepkaart. Oorzaak hiervan was dat de gemeente Hilversum is afgegaan op onjuiste informatie van de IND. Ten onrechte heeft de IND 'verlengingen' van verblijfsvergunningen geregistreerd als 'nieuwe' vergunningen. Door werkachterstand en registratiefouten dreigen heel veel stemgerechtigde vreemdelingen hun stem niet uit te kunnen brengen. Bij een extra controle, vrijdagmiddag op het stadhuis in Hilversum, tussen gemeente en IND bleek dat van een groep van 350 opnieuw bekeken personen er 118 ten onrechte door de IND waren weggestreept.
Omdat alle gemeenten een lijst met vreemdelingen voor advisering aan de IND voorleggen is de kans groot dat deze fouten zich ook in andere gemeenten hebben voorgedaan. Ook in Utrecht ontvangen wij signalen dat niet alle vreemdelingen die langer dan vijf jaar legaal in Nederland verblijven een stemoproepkaart hebben ontvangen. De PvdA vindt het onacceptabel als in Utrecht mensen ten onrechte geen oproepkaart zouden krijgen.
De PvdA begrijpt heel goed dat het IND geen lokale organisatie is, maar heeft een aantal vragen om te voorkomen dat de komende 2 jaar bij de landelijke en provinciale verkiezingen dezelfde fouten wordt gemaakt.
Wij stellen u daarom de volgende vragen:
1. Heeft het college kennisgenomen van de publiciteit hieromtrent? Zo ja, kan het college aangeven hoe de uiteindelijke situatie in Utrecht daadwerkelijk is?
2. Klopt het dat er bij de kiezersregistratie voor vreemdelingen afgegaan wordt op informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst? Zo ja, vindt er een kritische controle plaats op de door de IND aangeleverde informatie?
3. Zijn u berichten bekend over vreemdelingen in Utrecht die krachtens de Kieswet het actieve kiesrecht bezitten voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar desalniettemin geen stemoproepkaart hebben ontvangen? Zo ja, om hoeveel gevallen gaat het?
4. Is het College met de PvdA eens dat het IND hier steken heeft laten vallen en dat dit soort fouten voorkomen dienen te worden bij de aankomende verkiezingen op provinciaal - en landelijk niveau?
5. Kunt u garanderen dat in Utrecht iedereen die krachtens de wet actief kiesrecht bezit daadwerkelijk aan de gemeenteraadsverkiezingen kan meedoen?
6. Zo niet, welke maatregelen zult u treffen zodat eenieder die krachtens de Kieswet stemrecht heeft voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ook daadwerkelijk een stemoproepkaart ontvangt?
---- --