Ingezonden persbericht
GGD Kennemerland pakt overgewicht jeugd aan
TNO-onderzoek: 'jeugd steeds sneller dikker'
Voorkomen van overgewicht heeft een hoge prioriteit bij de GGD Kennemerland. Jeugdartsen en sociaal verpleegkundigen onderzoeken ruim 85 % van de kinderen in groep 2, 5 en 7 van het basisonderwijs en klas 2 van het voortgezet onderwijs. Tijdens deze onderzoeken is het gewicht een belangrijk onderwerp. De GGD is * samen met andere partijen - sinds kort gestart met een regionaal project om overgewicht aan te pakken. Voor dit jaar zijn er allerlei activiteiten gepland.
Onderzoek
Uit het TNO-onderzoek onder 80.000 kinderen blijkt dat gemiddeld 14 procent van de jongens en 17 procent van de meisjes te dik is. Op sommige leeftijden is het percentage kinderen dat te dik is ver(drie)dubbeld ten opzichte van eerdere metingen in 1997. Het onderzoek van TNO is gebaseerd op de cijfers van 11 GGD'en waaronder de GGD Kennemerland. Ook het onderzoek van de GGD Kennemerland 'Overgewicht onder de jeugd in Kennemerland' laat vergelijkbare cijfers zien. Vooral kinderen van allochtonen (met name Turken), lager opgeleiden en eenoudergezinnen kampen vaker met overgewicht.
Activiteiten in Kennemerland
De GGD Kennemerland startte in 2005 samen met andere organisaties met de uitvoering van interventies om overgewicht te lijf te gaan. De cursus Fit, Food & Fun voor kinderen van 8-12 jaar met overgewicht en hun ouders is vorig jaar 2 keer uitgevoerd. Ook voor 2006 staat de cursus op het programma. Ook is er een soortgelijke cursus voor oudere kinderen in de maak. Kleuters met overgewicht leren meer te bewegen door de pilot Kangoeroe.
In ontwikkeling zijn ook een sociale kaart Overgewicht voor professionals, een publiekstentoonstelling en het project Beter (Zw)eten, dat in het najaar op een aantal basisscholen in Haarlem wordt uitgevoerd.
Overgewicht en de afdeling Jeugdgezondheidszorg
De afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Kennemerland registreert van de kinderen die gebruik maken van de JGZ lengte en gewicht. Deze gegevens levert de JGZ aan TNO die deze gebruikt voor de Landelijke Monitor Overgewicht. Naast signalering en registratie van overgewicht, voert de JGZ gerichte activiteiten uit op het gebied van voeding en beweging. Mede door overgewicht te monitoren wordt gekeken of de uitvoering van interventies effect hebben gehad.
Om overgewicht zo effectief mogelijk aan te pakken is niet alleen vroegtijdig signaleren van de problematiek essentieel maar ook samenwerking met relevante regionale organisaties. De GGD werkt dan ook nauw samen met de Jeugdgezondheidszorg voor 0-4 jarigen (de 'consultatiebureaus'), de Voedingsvoorlichting en Dieetadvisering van de Thuiszorg, Sportservice Noord-Holland en lokale sportloketten.
Deze vier partijen, vertegenwoordigd in de Projectgroep Overgewicht Kennemerland, hebben het 'Plan signalering, aanpak en preventie van overgewicht bij kinderen van 0-19 jaar in Haarlem ontwikkeld. Parallel daaraan is een plan voor Midden- en Zuid-Kennemerland' ontwikkeld. Het plan bevat 16 interventies die in 2006 en 2007 worden uitgevoerd.
Wat doet de afdeling Jeugdgezondheidszorg nog meer?
Eén van de taken van de JGZ is het begeleiden van gezondheid, groei en ontwikkeling van het kind. De preventieve gezondheidsonderzoeken en screenings zijn bedoeld om ziekten en problemen op latere leeftijd te voorkomen. Kinderen en hun ouders worden gedurende de schoolperiode hiervoor een aantal maal uitgenodigd.
In een onderzoek wordt nagegaan of het kind gezond is, zich goed ontwikkelt en zich prettig voelt. Ouders kunnen vragen stellen over zaken als opvoeding, bedplassen, leerproblemen of sport.
Naast het onderzoek biedt de JGZ kinderen ondersteuning in de ontwikkeling van een gezonde leefstijl. Dat gebeurt door individuele adviezen en door activiteiten en projecten. Zo besteedt de JGZ in samenwerking met de school. o.a. aandacht aan sociale weerbaarheid en geeft de JGZ tandenpoetslessen op risicoscholen.
Een andere taak van de JGZ is het uitvoeren van het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen van negen jaar worden gevaccineerd tegen een aantal ziekten.
Hiernaast verzorgt de GGD op een aantal basisscholen in de regio ook logopedie.
Ook bestaat er voor ouders de mogelijkheid bij problemen met hun kind op school het Mobiel Team van de GGD Kennemerland in te schakelen.
Voor meer informatie en specifieke activiteiten in de regio kunt u contact opnemen met Leontien van der Kroon,
communicatieadviseur: 06 10 92 10 52
drs. Leontien van der Kroon
communicatieadviseur HulpverleningsDienst Kennemerland (HDK)
023 511 59 47
06 10921052
E-mailadres: lgmvanderkroon@hdk.nl
(werkdagen: maandag, dinsdag en donderdag)