Bve Raad



Gezamenlijk actieplan MBO, MKB en Kenniscentra

Garanties leerwerkplekken en stages

Persbericht MKB-Nederland, Bve Raad en Colo, 6 maart 2006

Middelbaar beroepsonderwijs, midden- en kleinbedrijf en de kenniscentra bundelen hun krachten om de banenmotor van de Nederlandse economie zo snel mogelijk in de hoogste versnelling te brengen. Dit is nodig nu de economie aantrekt en de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt. Met de ondertekening van een convenant en actieplan willen partijen het mkb versterken en concreet invulling geven aan de afspraken uit de werktop tussen kabinet en sociale partners. In het actieplan staat centraal: een tweede tranche van het 10.000 MKB-Leerbanenplan, opscholing van werkenden, garanties voor leerwerkplekken en stages, innovatievouchers voor ondernemers, en de zij-instroom van praktijkleraren uit het beroepsonderwijs.

De organisaties die hun krachten bundelen zijn:
* MKB-Nederland, centrale belangenorganisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf;

* Bve Raad, brancheorganisatie van onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs;Colo, koepelorganisatie voor kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven.

Op maandag 6 maart 2006 ondertekenden de respectievelijke voorzitters, Loek Hermans, Margo Vliegenthart (mede namens de AOC Raad, brancheorganisatie van onderwijsinstellingen in het agrarisch beroepsonderwijs) en Paula Swenker het convenant en actieplan.

Het Convenant actieplan heeft een looptijd van vier jaar en bevat de volgende speerpunten:


* Een tweede tranche van het 10.000 MKB-Leerbanenplan (2,5 miljoen euro). De eerste tranche van dit project wordt in april succesvol afgesloten.

* Opscholing van de beroepsbevolking. Via zogenoemde one step up-projecten worden werkenden en werkzoekenden door middel van maatwerktrajecten geschoold naar hogere diplomaniveaus. Omscholing naar andere functies valt hier ook onder. Daarbij zullen kenniscentra mbo-scholen niet langer beconcurreren maar juist samenwerken als het gaat om erkende mbo-opleidingen.
* Beschikbaarheid van voldoende leerwerkplekken en stages. De kenniscentra garanderen voldoende beschikbaarheid, niet alleen voor deelnemers in het beroepsonderwijs, maar ook voor werkenden en werkzoekenden. Daarnaast garanderen zij dat niet-erkende leerbedrijven binnen twee weken een voorlopige erkenning krijgen en een ondersteuningsaanbod.

* Gezamenlijk innovatieakkoord beroepsonderwijs met het Innovatieplatform van premier Balkenende.

* Inzet van innovatievouchers om gezamenlijk vernieuwingen in het mkb door te voeren.

* Zij-instroom vanuit het bedrijfsleven faciliteren om een toekomstig lerarentekort in het mbo te voorkomen.
* Praktijkopleiders van leerbedrijven gaan als flexibel inzetbare zelfstandige praktijkleraren in het beroepsonderwijs aan de slag.

De drie organisaties zijn van mening dat deze acties een belangrijke bijdrage leveren aan de afspraken van de Werktop eind 2005 en de ontwikkeling van de kenniseconomie in Nederland. De voortgang van de acties zal jaarlijks op bestuurlijk niveau worden geëvalueerd.

Download: Convenant en actieplan MKB-Nederland, Bve Raad en Colo Zie het origineel