Voedingcentrum


Extra vitamine D voor alle zwangeren en babyâs verstandig

6 maart 2006

Uit onderzoek blijkt dat veel Turkse, Marokkaanse en andere allochtone zwangeren en baby's in Nederland een ernstig gebrek aan vitamine D hebben. Omdat zwangeren en babyâs extra vitamine D nodig hebben voor de botopbouw van het kind, adviseert het Voedingscentrum alle zwangeren extra vitamine D te slikken en kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven.

Een tekort aan vitamine D komt bij vrouwen en babyâs van Nederlandse afkomst minder voor, maar ook zij hebben extra vitamine D nodig. Vitamine D zorgt ervoor dat kalk (calcium) goed uit de voeding wordt opgenomen. Daardoor helpt deze vitamine mee aan de opbouw en het in standhouden van botten en tanden. Tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren is dat extra belangrijk.

Bronnen van vitamine D
Volwassenen maken zelf voldoende vitamine D in hun huid als ze regelmatig buiten komen (gemiddeld vijftien minuten per dag). Dat allochtone zwangeren vaker een vitamine D-tekort oplopen, komt waarschijnlijk doordat zij hun huid bedekken zodat deze niet of nauwelijks rechtstreeks blootgeteld wordt aan zonlicht. Verder levert de voeding ook vitamine D. Belangrijke vitamine D-bronnen zijn margarine, halvarine, bak- en braadvetten en vlees. Olie bevat geen vitamine D.

Zwangeren
Tijdens de zwangerschap is zoveel extra vitamine D nodig dat het niet mogelijk is om daar met eten of buitenlucht in te voorzien. Om die reden wordt aangeraden tijdens de zwangerschap 5 microgram vitamine D per dag te slikken.

Kinderen in de groei
Ook voor kinderen tot vier jaar is de benodigde hoeveelheid vitamine D groter dan de voeding kan leveren of het lichaam zelf kan maken onder invloed van zonlicht. Daarom geldt het advies kinderen tot vier jaar extra vitamine D te geven in de vorm van tabletten of druppels. Kinderen van één tot vier jaar hebben vijf microgram per dag extra vitamine D nodig, kinderen van één tot vier jaar met een donkere huid of kinderen die geen zonlicht krijgen tien microgram per dag. Onder een donkere huid wordt in dit verband een negroïde huid verstaan. Kinderen van Marokkaanse en Turkse afkomst vallen hier dus niet onder.

Andere groepen
Ook vrouwen boven de 50 jaar en mannen vanaf 60 jaar hebben extra vitamine D nodig. Op oudere leeftijd is de huid namelijk minder goed in staat zonlicht om te zetten in vitamine D. Ook mensen die niet of nauwelijks in het daglicht komen (bijvoorbeeld nachtwerkers) of mensen die in de buitenlucht de huid overmatig bedekken en mensen met een donkere huidskleur, kunnen een vitamine D-tekort oplopen.