Gemeente Helmond


---

Oordeel minister over Helmonds grotestedenbeleid

Helmond biedt continuïteit en vernieuwing
Minister Pechtold heeft laten weten dat de gemeente Helmond goed werk heeft geleverd ten aanzien van het grotestedenbeleid dat in de jaren 1999 2004 is uitgevoerd. Kijkende naar de in deze jaren behaalde resultaten en naar het voor de derde periode (2005-2009) gesloten convenant met het Rijk, zet Helmond een beeld neer van continuïteit en vernieuwing van beleid.

Meerderheid resultaten behaald
De minister is blij om te zien, dat Helmond mede dankzij het grotestedenbeleid (GSB), het sturen op resultaten concreet in de praktijk heeft kunnen brengen. Dat is ook te zien in de realisatie van de meerderheid van de afgesproken resultaatsdoelen. Het Rijk heeft zich bij de beoordeling gebaseerd op het in juli 2005 ingediende verantwoordingsverslag GSB. Er is een aantal punten dat door de minister als opvallend wordt gekenmerkt.

Brede visie
Zo complimenteerde hij Helmond met de samenwerkingsverbanden die zijn aangegaan met partners uit het bedrijfsleven, met corporaties en met gemeenten, instellingen en burgers uit de regio. Het opzetten van een netwerk met Breda, Tilburg, s-Hertogenbosch en Eindhoven betreffende de gezamenlijke aanpak van het voortijdig schoolverlaten, geeft blijk van een brede visie op regionale samenwerking.

Waardering initiatief
De sociaal-economische positie van onze stad is verbeterd. Ondanks dat, mede door de conjunctuur, de doelstelling betreffende de werkloosheid niet gehaald is, ontwikkelt de werkgelegenheid zich in de goede richting. Het Rijk heeft waardering voor het initiatief versnellingsoffensief werkgelegenheid.

Vooruitgang leefbaarheid
Op het gebied van leefbaarheid zijn goede resultaten geboekt. Alleen voor Binnenstad Oost zijn de resultaten achtergebleven, als gevolg van de herstructurering van dit gebied. Op het gebied van verloedering is de doelstelling niet gehaald, ondanks verbetering in de sociale kwaliteit van de wijken.
De minister baseert zich hierbij op het verantwoordingsverslag dat een beeld geeft tot en met het jaar 2004. In Binnenstad Oost was in die jaren sprake van vele sloopwerkzaamheden ter voorbereiding op de herstructurering. Het College van B&W stelt vast dat anno 2006 op het gebied van leefbaarheid inmiddels volop vooruitgang is geboekt. De Helmondse aandacht voor wijk- en buurtbeheer, evenals de stimulering van actieve participatie van burgers, bij het verbeteren van de kwaliteit van de woonomgeving en leefbaarheid, ziet minister Pechtold als een positieve ontwikkeling.

Onveiligheidsgevoelens nemen af
Veiligheid blijft een aandachtspunt in de aandachtwijken. Dat geldt ook voor de onveiligheidsgevoelens. Dat door het integraal veiligheidsbeleid in Helmond volgens de laatste peiling de onveiligheidsgevoelens afnemen, is een positief signaal.

Conclusie Rijk
Conluderend stelt het rijk vast dat de punten die na afloop van de tweede GSB-convenantsperiode extra aandacht nodig hebben, goeddeels overeenkomen met de gerichte resultaatsafspraken die op 11 maart 2005 tussen Rijk en gemeente in een stadscontract zijn vastgelegd. Deze afspraken zijn gemaakt voor de jaren 2005 tot en met 2009.
---

| |