KPMG


Wetenschappelijk accountancy onderzoek krijgt te weinig aandacht

6 maart 2006

Wetenschappelijk accountancy onderzoek aan de Nederlandse universiteiten krijgt te weinig aandacht. Door de toenemende concurrentie van accountantskantoren in hun zoektocht naar talentvolle studenten staat de belangstelling voor promotie onderzoek steeds meer onder druk.

Philip Wallage, hoogleraar Accountantscontrole aan de Universiteit van Amsterdam en partner bij KPMG, maakt zich grote zorgen om het beperkte aantal studenten dat interesse voor een wetenschappelijk onderzoek toont. Wallage: Ons vak heeft een grote behoefte aan goed opgeleide onderzoekers die in staat zijn het beroep van nieuwe impulsen te voorzien, jonge onderzoekers die nieuwe kennis kunnen ontwikkelen en de kwaliteit van het vak naar een hoger niveau kunnen brengen. Zonder aanwas van onderzoekers komt de vernieuwing van het vak in het gedrang. Op termijn zou een deel van de onderzoekers bovendien ook voor de praktijk veel kunnen betekenen.

Wallage erkent dat de grote accountantskantoren voor een deel debet zijn aan de teruglopende belangstelling voor een onderzoeksopleiding. Wallage: De concurrentie om de goede mensen is groot en begint vaak al tijdens de studietijd. Veel studenten hebben naast hun studie al werk met een goed salaris. Zij zijn daarna niet meer bereid om een AIO-schap te vervullen tegen een veel lager salaris. Op grond hiervan is de concurrentiepositie van het wetenschappelijk onderwijs dus slecht. Ook de onbekendheid met het werken in de wetenschap vormt een belangrijke reden voor het feit dat veel mensen er niet voor kiezen om AIO te worden. Ondanks het feit dat veel studenten vier jaar op een universiteit rondlopen, hebben veel van hen geen idee van het werk dat aan een universiteit gedaan wordt. Het doen van wetenschappelijk onderzoek tijdens de studie moet dan ook meer aandacht krijgen.

Om de aandacht te vestigen op een onderzoeksopleiding gaat KPMG het verrichten van wetenschappelijk onderzoek op drie universiteiten stimuleren en jonge onderzoekers en onderzoeksafdelingen financieel ondersteunen. Het gaat hierbij in eerste instantie om de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Universiteit van Tilburg. Wallage: Voor de ondersteuning van veelbelovende assistenten in opleiding stelt KPMG dit jaar 120.000 euro beschikbaar. Op die manier willen wij faculteiten tegemoet komen in de personele kosten van het promotie onderzoek alsmede in de materiële kosten daarvan, zoals de aanschaf van gegevensverzamelingen, het bezoek van congressen of een studiereis. Het wetenschappelijk onderzoek moet zich uitstrekken tot één van de hoofdvakken op het terrein van de accountancy, zoals de accountantscontrole, externe verslaggeving, bestuurlijke informatievoorziening, IT-auditing of management accounting. Wij denken dat door onze sponsoring meer afgestudeerden die geïnteresseerd zijn in een wetenschappelijke voortzetting van hun studie een goede kans krijgen te promoveren en een belangrijke stap te zetten in hun carriere.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2006 KPMG Holding N.V., member of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.