VVD


5-3-2006

Speech Jozias van Aartsen tijdens 'Final Push' in Rotterdam

Op zondag 5 maart sprak VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen bij de landelijke gemeenteraadscampagne bijeenkomst `The Final Push' in Rotterdam. Hieronder vindt u de tekst van zijn speech.

Heel veel dank voor de energie die jullie ons hebben gegeven. Voor de inspiratie die jullie ons hebben gegeven. We weten weer waarom we op campagne zijn, waar we het voor doen. Als de camera's straks weer zijn ingepakt, dan gaan we - ik geloof dat ik een uurtje na Gerrit spreek - nog 53 uur doorstampen!

Nu dus de finale push. En het gaat al zo goed. Onze mensen zijn in beeld. Onze ideeën halen het nieuws. Wij hebben een verhaal. Wij weten waar we naartoe willen. In het belang van de toekomst. Wij kiezen wèl.

Laat ik in herinnering roepen wat we met zijn allen hebben gedaan. U heeft allen in uw campagnes - ik heb het gezien en gehoord - laten merken dat u weet wat er speelt in uw stad, in uw dorp. Drie ervaringswerelden staan voor de VVD centraal. Het gedoe rond het huis.De ergernissen in de buurt. De drukte van het leven.

Om met het Huis te beginnen. Wonen in Nederland is al te vaak jarenlang wachten, torenhoge prijzen, absurde regels, die ordinaire woonbelasting en getob over de hypotheek.

Daarom hebben wij deze campagne voorgesteld: Meer betaalbare koopwoningen. Geen welstandsregels voor gewone huizen van gewone mensen - dus verbouwen hoe je wilt. Een verbod op kraken. In het belang van de jongeren: handen af van hypotheekrente. En ook - de VVD doet haar beloften gestand - de héle OZB afschaffen!

Dan de Buurt. Daar wil je kunnen spelen en winkelen, en een biertje pakken. De straten moeten schoon en veilig zijn. Maar zoveel buurten in het land worden geteisterd door overlast en intimidatie. Hangjongeren. Drugsspuiten. Geluidsoverlast. Hondenpoep.

Daarom hebben wij deze campagne gezegd: de VVD is er voor de buurt. Wij gaan de strijd aan tegen de verloedering van de openbare ruimte. Met buurtconciërges. Met verplicht afkicken voor drugsverslaafden. En met een avondklok voor raddraaiers. Want echt gespuis, hoort 's avonds thuis!

Dan het Leven. Mensen komen in de knel met hun tijd. Je kinderen, je ouders, je baan. Wij liberalen vinden een tandje terug niet het antwoord. Wij zijn niet van het onthaasten of van alle moeders thuis. Maar veel dingen kunnen gewoon makkelijker.

Daarom heeft de VVD deze campagne voorgesteld: Werken voor je uitkering. Een betere bescherming van slachtoffers in de afwikkeling met de daders. En ook: betere en goedkopere kinderopvang.

Achter al deze dingen zit lijnen, gedachten. En de belangrijkste gedachte is: de VVD is er voor de generatie van de toekomst.

Voor de jeugd is het voorstel van onze campagneleider Rutte voor de Jeugdzorg. Haal de provincies uit het systeem en leg de verantwoordelijkheid neer bij de gemeenten. Het liefst met één Wethouder Jeugdzaken. Maak één iemand aanspreekbaar, in plaats van dat allerlei diensten en instellingen op elkaar wachten. Doe alles om nieuwe `Savanna's' en nieuwe `Tolberts' te voorkomen.

Voor de jeugd is het voorstel van mijn fractiegenoot Ed van der Sande voor een Schoolsheriff. De jeugdwerkloosheid daalt gelukkig zeer snel, dankzij dit kabinet. Maar wij kennen de dramatische cijfers: 60.000 kinderen die jaarlijks wegvallen uit het onderwijs. De leerwerkplicht tot 23 jaar gaat daartegen helpen. Jongeren zitten dan of op school of ze werken. Maar niemand heeft nog nagedacht over handhaving van die leerwerkplicht. Wij dus wel. Onze Schoolsheriff, die gaat jongeren helpen aan stageplaatsen maar ook uit bed sleuren als dat nodig is.Dus vaderlijk (of moederlijk), maar mèt `a licence to drill'!

Voor de jeugd zijn al mijn voorstellen - al sinds september vorig jaar
- voor de Kinderopvang op Scholen. Per 1 januari 2007, het zal echt moeten, is er voor ouders die dat willen voor- en naschoolse opvang voor hun kinderen. Ik heb toen gezegd, geen gesleep met kinderen meer. Dat was stap 1.
Anderhalve week geleden, op onze KIDS-middag in Eindhoven, heb ik gezegd: die financiering van Kinderopvang is nog te ingewikkeld, en het is voor ouders te duur. En Gerrit Zalm heeft mij toegezegd - en dat is stap twee - : het wordt voor ouders makkelijker en ook de helft goedkoper.
De rekening gaat omlaag!

We moeten nu op dit spoor doorgaan. De opvoeding van onze kinderen is te belangrijk. De ouders zijn natuurlijk eerst verantwoordelijk. Maar het is iets wat de hele samenleving aangaat. Zoals Hillary Clinton zei: `It takes a village to raise a child.'

Goed onderwijs is een taak van de hele samenleving. Dat vindt echt iedereen. Bijna iedereen vindt het goed en belangrijk dat vrouwen werken. Werkende moeders zijn ook goede moeders! In dat perspectief past kinderopvang als publieke taak. En dan zijn de kosten maar de helft van het verhaal.
Het moet vooral normaal worden dat je kind na schooltijd nog op een fijne plek kan zijn.
Kinderen kunnen heus na schooltijd lekker buiten spelen, sporten, creatief bezig zijn, in plaats van dat ze met een zaak chips voor de buis hangen.

Veel scholen in Nederland zijn al bezig zich om te vormen tot brede scholen. Met allerlei faciliteiten, met lokalen voor opvang. De VVD wil dat van harte ondersteunen. Want wij weten ook: met een dak boven het hoofd en een beker melk ben je er niet. Ik roep het kabinet op hierin fors te investeren. Dit moeten we nu eens gewoon doen!

Ook op dit front moeten wij het voortouw nemen. De kiezer kent ons. Die weet dus: wij liberalen zien dingen als eersten. Wij sleuren met zijn allen - denk aan de afschaffing van de OZB - tot we het voor elkaar hebben.

Zo ging het met de uitkeringsfraude in de jaren zeventig, met Hans Wiegel.
Zo ging het met de veiligheid in de jaren tachtig, met Frits Korthals Altes.
Zo ging het met de integratie in de jaren negentig, met Frits Bolkestein.
Zo gaat het met de staatsschuld any time, van Witteveen tot Gerrit Zalm.

Steeds gaat de VVD voorop. En daarna volgden de andere partijen...

Het meest van al typeert dit volggedrag de Partij van de Arbeid. Die laten ons het mijnenveld verkennen en als het pad gebaand is, dan durven ze ook. Zoals ik in Buitenhof zei: "Dan springen ze achterop de bagagedrager."

Maar nu hebben we een probleem in dit land. We hebben een probleem in tal van gemeenten. Grote en kleine. En dat is dat de mannen en vrouwen van de rode clubs van Marijnissen en Halsema klaar staan met hun fiets. En de PvdA, die dreigt bij hen achterop te springen.

Nu wordt wel gezegd: jullie werken toch prima samen in al die colleges? En inderdaad, als ze op onze bagagedrager zitten, dan gaat het wel. Maar hoor je hèn zeggen dat ze de samenwerking willen voortzetten? Nee.

Hier is het beeld. Wij hebben eens zitten rekenen, met de peilingen in de hand. In tal van grote steden in Nederland dreigt de PvdA voor de verlokkingen van GroenLinks en de SP te bezwijken. Niet alleen in Nijmegen. Ook in Utrecht. Den Haag. Eindhoven. Rotterdam. Leeuwarden. Groningen. Haarlem. Enschede. En in Amsterdam.

In al deze steden hult de PvdA zich consequent in mist. De PvdA-lijsttrekker in Den Haag heb ik zelf horen zeggen: "Ik sluit niets uit". De PvdA-lijsttrekkers uit Eindhoven, Utrecht en Groningen: die willen niets zeggen. Die meneer hier in Rotterdam: draait om de hete brij heen. En golden boy Asscher in Amsterdam, die denkt net als al zijn collega's: zwijgen is goud.

Wij weten hoe het er in Nijmegen de afgelopen vier jaar aan is toegegaan. Daar hadden ze een Rood College van PvdA, SP en GroenLinks. En dus: de lasten verhoogd met 32 procent. De rioolbelasting tot aan 1600 procent hoger. De auto's de stad uitgejaagd. En plannen voor een einde aan de vrije schoolkeuze.

Wij weten hoe het er in de gemeente Den Haag aan toe is gegaan na drie jaar links college in de periode '86-`89: de Hofstad onder curatele van het Rijk. En de VVD mocht daarna de boel opruimen. Dat kunnen wij goed, altijd bereid. Maar liever werken wij meteen aan de liberale toekomst van onze dorpen en steden. Maar dan moet je wel veel VVD'ers in de Raad hebben. Dan heb je macht nodig.

Laat het tot u doordringen. Stel dat op 7 maart deze tien grote steden inderdaad omgaan. Dan tel ik even de inwoners op en dan kom ik tot bijna drie miljoen Nederlanders. Laat het tot u doordringen. Bijna drie miljoen Nederlanders waarvan de kans bestaat dat ze geregeerd gaan worden door een Links College.

Waar krijgen die drie miljoen Nederlanders dan mee te maken? Met een slappe aanpak van overlast en intimidatie. Hogere woonlasten. Geen extra woningen voor starters. De ondernemers en de middengroepen - de agenten, de verpleegkundigen, de leraren - de steden uitgejaagd. En de jongeren, die wat van hun leven willen maken, die dynamiek willen en die willen werken, die worden de dupe.

Dat mag niet gebeuren. Kies dus op 7 maart ons alternatief. Wij hebben het verhaal voor de generatie van de toekomst. Wij stonden niet met Lodewijk de Waal en zijn 55-plussers op het Museumplein, maar namen de verantwoordelijkheid om pijnlijke maatregelen die te nemen die nu de economie weer op gang brengen. Een verantwoordelijkheid waar Wouter Bos voor wegliep.

Een persoonlijke ontboezeming tot slot. Aan het begin van deze campagne heb ik een stelling betrokken over Bouwen. Ik zei: duizenden mensen zitten - tegen hun zin - driehoog achter in een flatje in de stad. Wij kunnen en moeten meer bouwen in het groen; Nederland moet van het slot. Wat riep de leider van de partij die Nederland op slot houdt, Wouter Bos? "Van Aartsen wil villawijken voor de rijken."

Ik kan daar giftig om worden. Ik erger me kapot aan al die mensen die de VVD wegzetten als de partij van de rijken. Het is de grootst mogelijk onzin. Zelf zou ik nooit lid zijn geworden van de VVD als het de partij van de rijken was. Dat geldt voor ons allen hier.

Wij doen al deze dingen voor de mensen. Voor alle mensen in dit land. Wij willen iedereen perspectief bieden. Een huis, een baan, een sterke economie. Dat betekent: iedereen die kan werken, die doet mee, die pakt die kans. En dat betekent ook: iedereen die dat niet kan, die hulpbehoevend is, die garanderen wij dat wij goed voor hen zorgen, nu en in de toekomst.

Wij zijn echt sterk en sociaal. De VVD is nog steeds de échte partij van de arbeid!