Uit: PH Nieuwsbrief 205.10
wekelijkse nieuwsbrief Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht
EENZAAMHEID VAN OUDERS KOMT DOOR ECHTSCHEIDINGEN EN INDIVIDUALISERING
Nieuwsbrief 204 citeerde het uit de Volksgezondheids Monitor van de GGD Stad Utrecht: één op de drie ouders van schoolgaande kinderen is eenzaam. Ondergetekende vroeg aan nieuwsbrieflezers een verklaring voor deze eenzaamheid. Want ouders kunnen toch veel contacten met elkaar leggen via de kinderen. Twee lezers stuurden een zorgvuldig geformuleerde, lange ingezonden brief. Ik vat eerst de email samen van de Utrechtse jeugdarts Ben Rensen. Hij geeft aan dat 27% van de Utrechtse ouders zonder partner de kinderen opvoedt. Allochtone moeders zijn vaak toch al eenzaam. Gaan zij ook nog scheiden, dan worden ze nog eenzamer door verlies aan contacten met de familie. Verder leeft de helft van de alleenstaande ouders onder de armoedegrens. Rensen vindt dat de islamitische en de autochtone gemeenschap veel meer zouden moeten doen aan het onderhouden van contacten met alleenstaande ouders. Hij roemt het vrijwilligersproject Home Start. De lokale televisie zou ook een rol kunnen spelen, vooral omdat nogal wat ouders niet kunnen lezen. De De Vlaamse hoogleraar verplegingswetenschappen prof. Mieke Grypdonck geeft een aanvullende verklaring voor de eenzaamheid van ouders. Zij ziet eenzaamheid als een plaag van deze tijd. Ze is met geen welzijnswerk weg te nemen. Dat mensen in scholen actief zijn, neemt hun eenzaamheid niet weg. Misschien worden ze er nog eenzamer door: ze ervaren dan namelijk het gemis aan diepe relaties des te sterker. Eenzaamheid heeft te maken met het vermogen om zich op diep niveau te hechten. Veel van die eenzaamheid is het gevolg van problemen die twintig tot dertig jaar geleden speelden, toen de zelfontplooiingsgolf en de nadruk op autonomie solidariteit en verbondenheid onder druk zetten en als iets kwalijks afzetten. Nederland heeft daarin overdreven in vergelijking met Vlaanderen. Eenzaamheid is niet tegen te gaan door sociale interventie, bijvoorbeeld met een product eenzaamheidsbestrijding, zoals het lezen van de Story niet de verveling verdrijft. Het herstel van diep menselijke relaties is wellicht mogelijk door initiatieven van het oudewijken pastoraat van Andries Baart die ook in Utrecht werkt. Hij ontwikkelde de presentietheorie. Tenslotte beveelt Mieke Grypdonck de website www.presentie.nl aan en het boek van Andries Baart, Aandacht. Etudes in presentie, verschenen bij uitgeverij Lemma. Tot zover de reacties van Ben Rensen en Mieke Grypdonck op het nieuws in de Volksgezondheids Monitor van de GGd Stad Utrecht. Wil je de monitor zelf lezen? Surf dan naar http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=106
VERANTWOORDING
Wil je meer weten of een activiteit bijwonen naar aanleiding van een bericht, neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar Guus.Schrijvers@wxs.nl Bij afmelding graag vermelden welke versie (bv 200.1, 200.2, etc) je ontving.
De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Opsteller van deze nieuwsbrief is:
Guus Schrijvers
Hoogleraar Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel 030 250 9359