Uit: PHN Nieuwsbrief
wekelijkse nieuwsbrief Disciplinegroep Public Health van het Julius Centrum, Utrecht
205.10

ENGELSE EERSTELIJN GROEIT IN DE KOMENDE TIEN JAAR SNELLER DAN ZIEKENHUIZEN

Our Health, Our Care, Our Say, zo heet de nota die de regering Blair dezer weken uitbracht over de toekomst van de eerstelijnszorg in Engeland. Zij bepleit daarin een verschuiving binnen het NHS budget van vijf procent, en wel van 27% nu naar 32% over tien jaar. Die financiële verschuiving moet geld opleveren voor de volgende acht maatregelen: 1. een garantie dat alle Engelsen over een huisarts beschikken 2. een verruiming van de openingstijden van huisartsenpraktijken en het stimuleren van grotere praktijken met oraktijkondersteuners 3. een berbeterde eerstelijn in achterstandswijken 4. een proef met leefstijlscreening waarbij burgers eerst een vragenlijst invullen en per mail opsturen en daarna een leefstijlconsult krijgen indien nodig. 5. een betere samenwerking tussen eerstelijn en maatschappelijke dienstverlening die door gemeenten wordt gefinancierd. 6. ondersteuning van chronische zieken ter verbetering van hun zelfzorg. Huisartsen krijgen het recht een educatief consult bij bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige voor te schrijven net zoals zij geneesmiddelen voorschrijven. 7. versterking van het programma om patiënten als ervaringsdeskundigen in te zetten in patiëntenverenigingen 8. meer ondersteuning voor mantelzorgers met extra respijtzorg in verpleeghuizen. Ook gaat de regering een nationale telefonische helpdesk inrichten voor mantelzorgers. Tot zover de acht maatregelen. Van de week bezocht senior lecturer dr. Nick Goodwin de Universiteit Utrecht voor overleg over onder meer het congres op 11- 13 oktober, waarover het volgende bericht gaat. Hij onderzoekt de eerstelijn in Engeland als leidinggevend onderzoeker van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Zijn reactie op Our Health, Our Care, Our Say is de volgende. Dit is de enige manier om aan de toenemende zorgvraag van chronische zieken te voldoen. Vanuit de academische wereld pleiten wij al dertig jaar voor versterking van de eerstelijn. Die pleidooien dringen nu door bij de regering. Deze nota wordt het tipping point voor de eerstelijn. Een toelichting van de kant van ondergetekende: In de innovatieliteratuur is het tipping point het tijdstip waarop een ontwikkeling niet meer tegen te houden is en vanzelf gaat lopen. De nota Our Health, Our Care, Our Say is te downloaden via www.dh.gov.uk De British Medical Journal van februari staat vol beschouwingen erover. Ik baseer mijn nieuws op een BMJ artikel in februari dat is geschreven door Zosia Kmietowicz. Surf naar www.bmj.com en klik de knop search aan, als je dat artikel wil lezen.

EUROPESE TOEKOMST VAN EERSTELIJN STAAT CENTRAAL OP UTRECHTS CONGRES OP 11 - 13 OKTOBER

Een betere samenwerking, betere inrichting en een steviger organisatie voor de eerstelijn als basis voor betere vraaggerichtheid en kosteneffectiviteit, dat is het centrale thema van het internationale congres De toekomst van de eerstelijns gezondheidszorg in Europa. Organisatoren voor het congres zijn de Landelijke Vereniging voor de Georganiseerde Eerstelijn (LVG), het NIVEL, het International Network of Integrated Care (INIC), het European Forum for Primary Care en het Julius Centrum. Initiatiefnemer is oud RVB voorzitter van de Zorggroep Almere Han van Oosterbos. Het Ministerie van VWS ondersteunt het congres. Op woensdag 11 oktober vinden excursies plaats naar goede voorbeelden van eerstelijnszorg in Nederland. Vele gezondheidscentra zullen dan open huis houden. Op donderdag 12 oktober vergelijken de congres deelnemers de ontwikkelingen in de eerstelijn in diverse Europese landen. Internationale sprekers uit Engeland, België, Finland, Denemarken en een Oost Europees land houden plenaire lezingen. In parallelsessies kunnen congresdeelnemers voordrachten houden over zeven subthema's, alle in relatie tot de eerstelijn, te weten 1. de organisatiestructuur en financiering 2. teamwerk en leiderschap 3. strategie en implementatie van innovaties 4. chronische zieken 5. preventie 6. geestelijke gezondheidszorg en 7. het ziekenhuis. Nivel directeur prof. Josien Bensing zit deze congresdag voor. Op vrijdag 13 oktober staat de vraag centraal wat Nederland kan leren van de inzichten en ervaringen in de andere Europese landen. Paneldiscussies vinden plaats en sprekers reiken suggesties aan voor verkiezingsprogramma's en het regeeraccoord 2007. Oud Minister dr. Els Borst zit deze dag voor.
Doe jij onderzoek over een van de genoemde subthema's? Ben je leider van een project dat in een van die thema's past? Of heb jij een beleidsnota geschreven over de toekomst van de eerstelijn in jouw stad of regio? Surf dan naar www.futureofprimarycare.com en dien een voorstel in voor een door jou te houden voordracht. Wil je wel aan het congres delnemen en geen voordracht houden? Surf dan ook naar die website en meld je aan.

ATTENDEER JE BUITENLANDSE RELATIES OP BOVENSTAAND CONGRES OP 11 - 13 OKTOBER

Vele Nederlandse onderzoekers, professionals en beleidsmakers onderhouden contacten met buitenlandse collega's op hun terrein. Bijvoorbeeld via een gemeenschappelijk onderzoeksproject. Of dankzij een stedenband. Of via onderwijs en studiereizen. Heb jij buitenlandse collega's met belangstelling voor de eerstelijn? Knip en plak dan de volgende zinnen en mail die naar hun. Dear colleague, In this mail I ask your attention for the conference The future of Primary Health Care on 11 - 13 October, 2006 in Utrecht. Themes are the cooperation, integration and organization of primary health care. Maybe, you are interested to submit an abstract. Please, in that case surf to www.futureofprimarycare.com If you want to attend the conference, register yourself by the same website. If you want to get background information about developments in primary care to be discussed during the conference, surf to the website of the European Forum for Primary Care with the URL http://www.euprimarycare.org/ Kind regards, etc.

VERANTWOORDING

Wil je meer weten of een activiteit bijwonen naar aanleiding van een bericht, neem dan contact op. Wil je delen van de nieuwsbrief verspreiden onder collega's, doe dat. Je collega's kunnen zich ook aanmelden voor rechtstreekse toezending. Je meldt je aan en af door een mail te sturen naar Guus.Schrijvers@wxs.nl Bij afmelding graag vermelden welke versie (bv 200.1, 200.2, etc) je ontving.

De nieuwsbrief is gericht aan een aantal relaties van de Disciplinegroep: collega's binnen en buiten het Julius Centrum, pao- en keuzeblok studenten, gastdocenten, stage-verleners aan co assistenten Sociale Geneeskunde, onderzoeksrelaties, subsidiënten en overigen die geïnteresseerd zijn in Utrechts Volksgezondheids onderwijs en in onderzoek naar zorginnovaties, ketenzorg en transmurale zorg. De Nieuwsbrief verschijnt wekelijks op zondag of maandag. Eerdere edities tref je aan vanaf nr 65 op de internetsite www.integratedcare.nl Opsteller van deze nieuwsbrief is:

Guus Schrijvers
Hoogleraar Structuur en functioneren van de
Gezondheidszorg

Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde

Universitair Medisch Centrum Utrecht

email: a.j.p.schrijvers@umcutrecht.nl
tel 030 250 9359