Ingezonden persbericht


COLIJNSPLAAT,4 maart 2006

Goofies zeilrace van maart vooral een race voor tactici.

Schippers die 's morgens de moeite namen hun auto ruiten schoon te krabben en sommigen zelfs hun auto uit de sneeuw te graven werden daarvoor beloond met een koude maar mooie zeildag op de Oosterschelde. Eenmaal in Colijnsplaat was er sprake van een strak blauwe hemel met een koude westelijke wind van 4 tot 5 Beaufort. De aangekondigde sneeuw en onweersbuien bleven uit.
De start van de Goofies is traditioneel tussen 12 uur en 12.30 uur. Dat was deze keer vlak voor laagwater. Twee dagen na springtijd (en deze keer een springtij met één van de twee laagste waterstanden van het jaar) was het uitzonderlijk laag laagwater. De grotere boten konden dan ook alleen meedoen als ze al ruim anderhalf uur voor de start de haven uitvoeren. Toch bleef een van de boten nog even vastzitten in de haveningang. Omdat de Oosterschelde een redelijk beschut vaarwater is gaf dat verder geen problemen. Met hulp van één van de kleinste booten, de "Red Devil", lukte het om snel en zonder schade weer vlot te komen.
Na de start kregen de deelnemers een mooi in de winds rak te zeilen met een toenemende tegenstroom. Dit werkte als een eerste sortering;alleen de schippers die goed tactisch (op de goeie plek) en technisch(goed aan de wind en snel overstag)zeilden bleven kanshebber.
Op het lange spinaker rak (voor de wind) passeerde de boten weer Colijnsplaat.
Een prachtig gezicht om de deelnemers met grote snelheid met elkaar om een betere plek in de uitslag te zien strijden.
In het allerlaatste rak, een kruisrak tegen de sterke stroom, was duidelijk weer voor de tactische schippers. Door aan de goede kant van het vaarwater te "klappen" (overstag te gaan) en uit de stroom te blijven slaagden sommige deelnemers er daar in om nog zo'n vijf boten voorbij te varen. Andere schippers moesten tandenknarsend toezien hoe hun perfecte plaats na het spinaker rak door anderen naar de barabiesjes werd gevaren.

De uitslagen:

Eenheidsklasse First 31.7


1e CHASSEUR van schipper Hans de Jager uit Wolphaartsdijk
2e MAGNIFIQUE van schipper Johan Dirk van der Endt uit Yerseke
3e VILLA FIRST van Adri van de Velde uit 's Heer Hendriks Kinderen

IMS 1

1e CHECKMATE 3 van schipper Peter de Ridder uit Gorkum
2e HOLMATRO van Schipper Jaap Meijer uit Dordrecht/Kortgene
3e WEERGA van schipper Wessel Lisenga uit Middelburg

IMS 2

1e SWISSLIFE met Ralph Berkmans en Marc Flamant uit Antwerpen (B)
2e TWEEGEZUSTERS van schipper Hans Zuiderbaan uit Terneuzen
3e XANADU van Lenaerd van Oeveren uit Heinkenszand

ORC-CLUB

1e RACER met schipper Herman Ponet uit Schoten (B)
2e SULA met schipper Wim Huiszoon uit Middelburg
3e ESCAPADE met schipper J van Waes uit Rottedam

Ongemeten Boten

1e JOLIE BRISE met schipper Luc Aertssen uit Stabroek (B)
2e HALF MOON van Bert Janssen uit Berchem B)

3e FANTASY van Ian van Brum uit Merelbeke(B)

De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen 2 zeiler zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl Bijlage complete uitslagen in HTML