Ingezonden persbericht


Maandelijks Cafe Z in Utrechtse Stadsschouburg; 5 maart 2006

Café Z, de maandelijkse talkshow van de Stadsschouwburg: onderhoudend, soms prikkelend en steeds actueel. Persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld, van kunstenaars tot beleidmakers. Presentator Bart van Rosmalen zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken.

Een busbaan door de Vogelenbuurt? Hoge torens in Leidsche Rijn? De markt op de Biltstraat? Allemaal onderwerpen die op 7 maart meespelen in de Gemeenteraads-verkiezingen. Maar in Café Z laten kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad zich van hun kunstzinnige kant zien. Ze krijgen ieder één minuut om het publiek te overtuigen van hun cultuurpolitiek. Onder anderen Daniëlle van den Broek (VVD), Nicole Wigny (CDA), Alice van Rooij (D'66), Salomé Willemsen (LU) en Karin Boudewijns (PvdA) bestijgen de zeepkist.

Je blies in je handen en er was muziek, schreef Remco Campert. Kunsthistorica Annelies Dieudonné neemt het boekenweekthema Schrijvers & Muziek als uitgangspunt voor een lezing bij boekhandel Savannah Bay. Die eigenlijk de hele maand op zijn kop staat, want behalve Boekenweek (15 t/m 25 maart) is het ook nog Internationale Vrouwendag (8 maart). Savannah Bay is al lang niet meer strikt een vrouwenboekhandel en is bovendien zeer zichtbaar in de stad, tijdens allerlei evenementen en manifestaties. Eigenares Marischka Verbeek vertelt erover.

Na Amsterdam, Rotterdam en diverse steden in België is Utrecht aan de beurt: sinds februari 2006 heeft het zijn eigen stadsmagazine. En per maart zelfs twee. Zone030 en NL30 willen dé gids zijn voor het bruisende stadsleven. Waarom heeft Utrecht dat nodig? NL30-hoofdredacteur Fleur Weisbard legt het uit en gaat in op de vraag waarom, terwijl dagbladen het moeilijk hebben, uitgevers over elkaar heen buitelen om nieuwe gratis kranten op de markt te brengen.

Een Beuys kopen voor boven de bank? Of een Pieck voor op de plee? In principe kan het binnenkort. Het Centraal Museum veilt op 12 maart 1400 werken uit zijn depot. Hoofd Bureau Collectie & Onderzoek Errol van de Werdt licht in Café Z deze opmerkelijke beslissing toe. Wat maakt de ene anonieme achttiende-eeuwse kunstenaar waardevoller voor het museum dan de andere? En hoe vindt Marte Röling het dat ze verkocht wordt? Net als de veiling is ook de bijbehorende tentoonstelling openbaar toegankelijk, en wel tot en met 8 maart.

Het is jammer van Henk. Wat? Dat weten Ingmar Heytze en singer-songwriter Belker. De eerste schreef de tekst waarmee de tweede nu, in verkiezingstijd, furore maakt. Belker speelt veelgeprezen lo-fi muziek, doceert aan het Haags conservatorium en bracht al de plaat Snaartheorie uit.

Doe je ding! Dat is de zestienjarige rapper Bay G wel toevertrouwd. Hij racet van de opnames voor de gelijknamige talentenjacht door naar Café Z om hier zijn ding te doen. Bay G wil vermaken, maar vooral ook aan het denken zetten en anderen stimuleren om iets te doen met hun leven.

En verder:


- Cultuurnieuws door Vrouwkje Tuinman

- Poëtische afsluiting door F. Starik

zondag 5 maart

aanvang 15.00 uur

presentatie:

Bart van Rosmalen