Medicijn tegen botontkalking lijkt marketingtruc
Patiënt is duur uit met nieuw combinatiemedicijnGENDRINGEN, 20060304 -- Afgelopen december lanceerde MSD een nieuw combinatiemedicijn met vitamine D voor de behandeling van osteoporose. Het nieuwe middel, met de naam Fosavance, lijkt een marketingtruc die de gemeenschap én de individuele patiënt op kosten jaagt. De dosis vitamine D is te gering om fracturen te kunnen voorkomen, zo meldt het tijdschrift Ortho vandaag.
Geneesmiddelenfabrikant MSD, de Nederlandse dochter van farmagigant Merck & Co, verdiende de afgelopen jaren veel geld met alendroninezuur (Fosamax). Dit populaire middel om osteoporose te bestrijden en te voorkomen behoorde jarenlang tot de onbetwiste toppers van Merck. In 2000 ging wereldwijd voor 1,8 miljard euro aan Fosamax over de toonbank. In ons land bedroeg de omzet in 2004 nog 36 miljoen euro.
Inmiddels mag alendroninezuur in verschillende landen ook als (goedkoop) generiek middel worden verkocht, waaronder Nederland. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Zo voert MSD rechtzaken tegen een producent van generiek alendroninezuur. Afgelopen december probeerde MSD haar marktpositie te verstevigen met de lancering van Fosavance: een combinatie van alendroninezuur en vitamine D. De hoeveelheid vitamine D in Fosavance komt overeen met een dagdosis van 400 internationale eenheden (IE). Sindsdien wordt uitgebreid campagne gevoerd om de trouwe voorschrijvers van alendroninezuur te laten overstappen op het nieuwe Fosavance.
De patiënt lijkt hier echter niet bij gebaat. Een combinatie van alendroninezuur met vitamine D kan goedkoper én effectiever. Goedkoper door generiek alendroninezuur voor te schrijven en effectiever door dit te combineren met een hogere dosis vitamine D. Volgens Nederlandse deskundigen en Amerikaanse onderzoekers van de gerenommeerde Harvard University leidt een dagdosis van 400 IE niet tot minder osteoporotische fracturen. Dit effect is wel overtuigend aangetoond voor een dubbele dagdosis (700-800 IE).
Hoge kosten
Fosavance jaagt niet alleen de collectieve kosten op, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor het individuele bestedingspatroon. Met Fosavance is de no-claim van de basisverzekering (¤ 255,-) eerder besteed dan met generiek alendroninezuur in combinatie met een effectieve dagdosis van 800 IE vitamine D (drie keer per jaar 100.000 IE).
MSD bestrijdt in een reactie dat sprake is van een marketingtruc. Zo zou het bedrijf al ruim voordat generiek alendroninezuur op de markt kwam, zijn gestart met de ontwikkeling van Fosavance. Ook zou MSD nooit hebben gesteld "dat vitamine D in Fosavance fracturen reduceert". Deze uitlating staat echter haaks op het persbericht dat MSD eind december liet uitgaan en waarin wordt gemeld dat met Fosavance nu een medicijn beschikbaar is "om fracturen van de heup en de wervelkolom te voorkomen met een wekelijkse dosis vitamine D in één tablet".
Belangstellenden kunnen het nieuwe nummer van Ortho bestellen via www.ortho.nl.