PvdA Persbericht
Den Haag, 4 maart 2006
PvdA wil koopkrachtreparatie
De PvdA wil koopkrachtreparatie om mensen te compenseren voor de inkomensgevolgen van het nieuwe zorgstelsel en de dure energie. Wouter Bos: "Het kabinet moet de zorgtoeslag niet verlagen, de oneerlijke no claimregeling in het nieuwe zorgstelsel schrappen en de mensen nu eindelijk compenseren voor de hogere energierekening. Dat is goed voor de inkomens van mensen en voor de versterking van de economische groei." Dit zei hij tijdens presentatie van het PvdA pamflet "Sterk en Sociaal" in Amsterdam Zuid Oost.
Veel Nederlanders hebben hun koopkracht zien afnemen. Het nieuwe zorgstelsel is voor veel mensen een financiële tegenvaller. De energieprijzen zijn fors gestegen, waardoor de eerdere ramingen van het kabinet alweer achterhaald zijn. Steeds meer mensen kunnen moeilijk rondkomen of komen zelfs in de min.
Terwijl het slechter gaat met de inkomens van veel mensen, gaat het beter met de inkomsten van minister Zalm. Hij heeft het laatste jaar nu al een totaal aan meevallers geboekt van circa 10 miljard euro. Het is inmiddels dus duidelijk dat de sterke verhoging van belastingen, premies en zorgkosten achteraf te veel is geweest. Het heeft mensen in financiële problemen gebracht en het heeft ervoor gezorgd dat de economische groei van Nederland minder was dan in de rest van Europa. Er is te hard op de economische rem getrapt, waardoor we in de bezemwagen zitten.
Het economisch herstel is nog altijd gering en of het doorzet zal volgens het CBS afhangen van de feitelijke koopkracht van de burgers en van hun vertrouwen in de toekomstige koopkracht. Als mensen daar geen vertrouwen in hebben zullen ze niet méér (kunnen) uitgeven en zal de verwachte economische groei van 2,5% een mooie droom blijven.
De lasten zijn te veel verzwaard, de tegenvallers voor de burgers zijn de meevallers voor Zalm en Balkenende. Het wordt nu tijd dat de burgers een deel van de te veel betaalde lasten terug krijgen. Dat is ook nodig om de economische groei te schragen.
Nederlanders willen ook dat het kabinet meer prioriteit geeft aan de stijgende kosten voor de gezondheidszorg en aan de ontwikkeling van de koopkracht. Dat blijkt uit de Belevingsmonitor, die het kabinet op 2 maart jongstleden publiceerde. De ondervraagden zijn het minst tevreden over het financieel beleid van het kabinet. Tweederde is ontevreden over het koopkrachtbeleid. De helft van de mensen zegt er in 2005 op achteruit te zijn gegaan. Het kabinet moet aandacht besteden aan de koopkrachtontwikkeling, vinden de ondervraagden.
De PvdA wil dat de volgende maatregelen worden genomen om de koopkracht te repareren:
- Energiecompensatie:
De energieprijzen zijn verder gestegen. De olie kost nu zo'n $ 62 per vat. In september heeft een meerderheid van de Tweede Kamer aangegeven dat bij een olieprijs die hoger is dan $ 50 per vat en dit leidt tot een hogere energierekening en een verstoring van te koopkrachtbeeld, hiervoor eenmalig, in 2006 een compensatie moet worden verleend. Het is tijd dat het nu ook gebeurt. Dat kan door de energierekening met 50 euro te verlagen.
- Oneerlijke no claim afschaffen:
In het nieuwe zorgstelsel wordt de no claim teruggave voor gezonde mensen betaald door een premieverhoging voor iedereen, dus ook zieken en ouderen, van 65 euro. Wij stellen daarom voor om het oneerlijke no claim systeem af te schaffen. Mensen die gezond zijn krijgen dan niet hun no claim terug, maar wel een premieverlaging. Mensen die nu gestraft worden voor het feit dat zij oud of ziek zijn, profiteren het meest van het afschaffen van de no claim.
- Geen verlaging zorgtoeslag:
De zorgtoeslag wordt in april definitief vastgesteld. Het kabinet Balkenende wil de zorgtoeslag verlagen. Dat levert voor veel mensen dit jaar nog een tegenvaller op van ¤ 50. De PvdA wil dat de verlaging niet doorgaat.
Het totale effect van de koopkrachtreparatie is dus: 50 + 65 + 50, is 165 euro erbij.
Het financieringstekort loopt door deze plannen niet op.
Partij van de Arbeid