Nr. 077
3 maart 2006
Karavaan van 1001 meiden door de stad
Op zaterdag 4 maart 2006 geeft wethouder Marianne van den Anker (wethouder Veiligheid, Volksgezondheid en emancipatie) het startsein voor de tocht van het project Emancipatie van Meiden - Karavaan van 1001 meiden. Dit gebeurt tussen 13.00 uur tot 14.00 uur bij Sri Sathya Sarthi Sai Mandir (Teilingerstraat 13-15, Rotterdam Noord). Deze meidengroep heeft als eerste activiteit gekozen voor een Veelkleurige Reis langs verschillende religieuze plaatsen in Rotterdam.
In het kader van het gemeentelijke programma Meedoen of Achterblijven is in 2005 budget beschikbaar gesteld voor het project Emancipatie van Meiden: Karavaan van 1001 meiden. Wethouder Van den Anker is tevreden dat er nu niet alleen maar aandacht naar jongens uitgaat in MoA. "Ik heb me ervoor ingespannen om juist ook iets voor de emancipatie van meiden te doen. Als die hun kracht gebruiken, kunnen ze zichzelf, maar ook hun omgeving: hun vaders, moeders broertjes of vriend emanciperen."
Doel van het project is Islamitische meiden door onderlinge uitwisseling en discussie met andere meiden (en jongens) een podium te geven om hun identiteit vanuit eigen kracht verder te ontwikkelen en te emanciperen. In het project wordt aandacht gegeven aan identiteitsvorming. De opdracht is gegeven aan Stichting De Heuvel. Ook het aansnijden van dilemma's zal niet worden geschuwd. Naast onderwerpen als scholing en werk, toekomstverwachtingen en carrière maken, wordt ook aandacht besteed aan communicatie met ouders, negatieve beeldvorming, seksualiteit en waarden en loverboys. Ook staan een aantal ludieke acties van de groepen op het programma.
Aan de Karavaan gaan bestaande en nieuw te vormen meidengroepen deelnemen. Het streven is om in totaal 50 groepen van zo'n 20 meiden aan de Karavaan deel te laten nemen. Via culturele verenigingen, jongerenwerk en andere welzijns- en zelforganisaties wordt het aanbod onder de aandacht gebracht, en worden meiden en groepen voor het project geworven. Stichting De Heuvel ontwikkelt een 'methodiek-koffer' waarmee de jonge vrouwen aan de slag kunnen. Ook verzorgt De Heuvel trainingen voor deelnemende organisaties in het werken met deze 'koffer'. De Karavaan moet eind 2006 alle voorgenomen bestemmingen hebben bereikt. Inmiddels hebben twintig organisaties hun enthousiasme getoond voor deelname.
noot voor de redactie/