Ingezonden persbericht

De Fluiter 25 jaar beeldenmaker

Galerie 't Arsenaal, Coevorden

COEVORDEN, 20060222 -- Adri de Fluiter in Galerie 't Arsenaal De Fluiter 25 jaar Beeldenmaker

In 2005 was het 25 jaar geleden dat beeldend kunstenaar Adri A.C. de Fluiter zich in het Drentse Holsloot vestigde als professioneel beeldend kunstenaar. De term 'een late roeping'is hierop van toepassing want hij was toen 40 jaar en had net zijn diploma 'ruimtelijk' van Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch op zak.



Vanaf het eerste begin was er veel belangstelling voor zijn werk, vooral ook door de vorm waarin zijn beelden in die periode gerealiseerd werden. Het waren zakachtige vormen die in soms reuzenformaten werden tentoongesteld. In Emmen bijvoorbeeld in en rond Het Bruggebouw in 1981. Een tentoonstelling die tot veel commotie aanleiding gaf en waardoor zelfs de ambtenaren in het gemeentehuis in het geweer kwamen door overal in het gebouw ook 'kunstwerken' te plaatsen gemaakt van koffiebekertjes, papier en ander afval. Ook een aantal grote projecten in het Amstelpark te Amsterdam en in Eindhoven trokken veel belangstelling en zorgden voor het nodige commentaar.

Op dat moment ging het eigenlijk alleen om grote projecten en een enkele tekening, pas rond 1985 werden de formaten kleiner en werden er ook objecten gemaakt die men eventueel in de huiskamer zou kunnen plaatsen. Rond 1986 veranderden de zakken geleidelijk aan in 'wikkelbeelden'. Het textiel werd nu niet meer in zakachtige vormen genaaid maar werd in repen gescheurd en de repen werden rond staketsels van hout en staal gewikkeld. Een manier van werken die het ook weer mogelijk maakte om grote monumentale installaties tot stand te brengen die veelal slechts met weinig hulp konden worden opgesteld. Zo was er bijvoorbeeld een grootschalig project voor Stadsbeelden Emmen met goudglanzend vlaggendoek en bamboe. Titel: 'Sketches of solitude'. Een hommage ook aan de wereldberoemde trompettist Miles Davis die in 1991 overleed.
Intussen was ook het buitenland in beeld gekomen en werden er installaties gebouwd in Amerika, Japan, Frankrijk, Engeland, Polen en vele andere landen. Vaak werden ook de installaties gecombineerd met tentoonstellingen van tekeningen, kleinere objecten en schilderijen. Want intussen had de kunstenaar zich hierin ook verder ontwikkeld zoals o.a. te zien was op een overzichtstentoonstelling in Emmen. 'De Fluiter, tien jaar beeldenmaker' was toen de kop in de kranten.
In de late jaren negentig werden de wikkelbeelden afgelost door de nu zo bekende 'vlammen'. Uit de holle wikkelvormen ontsproten nieuwe elementen die zich als vlammen lieten interpreteren. Eerst nog als onderdeel van de wikkelingen maar later geheel op eigen kracht werden de vlammen een soort beeldmerk van De Fluiter. Zijn slogan werd dan ook: 'De vlam van de kunst beweegt de wereld'. Een kreet die ook in het buitenland werd begrepen en grote projecten in binnen- en buitenland met de opvallend rode vlammen waren het gevolg. In België bijvoorbeeld en in Korea. Ook vlammen dansend op het water speelden een rol en zo was er in 2005 een project voor Art Garden Drenthe dat veel aandacht kreeg.
2005 was ook het jaar voor enkele nieuwe impulsen. Nadenkend en experimenterend werden de 'boomvlammen'ontdekt en werd daarnaast de tafel in het werk geïntroduceerd. In de boomvlam-projecten maakt de kunstenaar het energiemoment van bomen zichtbaar door het omwikkelen van een gedeelte van de boomkroon met rode textiel. Daar waar de takken zich uit de stam ontwikkelen wordt de energie van de boom zichtbaar en omwikkelt met rode stof komt dit op indringende wijze naar voren. In Zeeland was dit bijvoorbeeld het geval in Natuurgebied De Manteling. Boomvlammen in de Eikenlaan werden gecombineerd met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog met als titel 'Boomvlammen twee - de grens'. Later in het jaar ontstond in Taiwan het project 'Treeflames three- memories'. Van 106 gombomen werden de kronen gedeeltelijk omwikkeld met glanzend rode zijdeachtig textiel, terwijl rond de stammen een wikkeling kwam met textiel bedrukt in het traditionele Taiwanese bloemenpatroon als hommage aan de inwoners van het gebied.
Het andere aspect, de tafel, is rond 2004 aanwezig. Volgens De Fluiter is de tafel symbool voor het samenzijn van mensen. Veel belangrijke dingen gebeuren rond en met de tafel en is zo een bindend element in het leven. Zijn tafels lijken echter weinig stabiel. Staan op kromme en gebogen poten. Hellen over. Vaak zijn ze 'gedekt' met rubber. Niet zomaar een stuk van dit materiaal maar het gaat om rubber van gebruikte autobinnenbanden. Materiaal waaraan het gebruik is af te zien. Interessant is ook dat het nauwelijks meer voorhanden is nu praktisch alle auto's met tubeless banden zijn uitgerust. De wankele tafels dragen intussen nog wel steeds vlammen. Dit keer van verlijmd hout en gedeeltelijk omwikkelt met jute of een ander soort textiel. Op dit thema worden ook schilderijen en tekeningen gemaakt. Een opvallende serie is dat opzicht de tamelijk kleine 'vlam iconen'. Op dikke panelen geschilderde vlammen met tafels op een ondergrond van goudverf.
De Fluiter werd geboren in 1940 en werd dus in 2005 65 jaar. Dat hij echter nog lang niet uitgewerkt is blijkt wel uit de tentoonstellingen en projecten die in 2006 alweer op de planning staan. Zo is zijn overzichtstentoonstelling in augustus ook te zien in Pulchri Studio's in Den Haag. In België bij het kasteel van Jehay (Provincie Luijk) en in Haaksbergen worden projecten met boomvlammen gerealiseerd en in Muiden (Muiderslot) wordt gewerkt aan een watervlammen installatie. In Borne zullen dan ook nog beelden worden geplaatst in een beeldenroute. Daarnaast ligt er alweer een uitnodiging uit Taiwan voor een langduriger verblijf in oktober/november. Het maken van kunstwerken zal dan worden gecombineerd met lezingen en masterclasses voor jonge kunstenaars.

Galerie 't Arsenaal, Haven 4 - 6 COEVORDEN
Tentoonstelling: 'De Fluiter 25 jaar beeldenmaker'
Van 4 maart - 7 april
Openingstijden. Dinsdag -vrijdag van 10.00 - 17.00 uur. Zaterdag van 13.00- 17.00 uur

Kijk ook op de website van Culturele Commissie Coevorden - www. En de website van De Fluiter www.defluiter.nl




Adri A.C. de Fluiter