Gemeente Soest

Stuiflandschappen

Datum: 16/02/2006

Herstel uniek landschap Lange en Korte Duinen

Binnenkort begint de gemeente Soest met werkzaamheden om de unieke stuiflandschappen in de Lange en Korte Duinen te herstellen. De maatregelen moeten voorkomen dat de stuifduinen dichtgroeien en deze gebieden verloren gaan. De Soester Duinen is één van de grootste actieve stuifduingebieden in Nederland en is Europees aardkundig monument.

Excusie op 4 maart

Om uit te leggen waarom er gewerkt wordt in de duinen, plaatst de gemeente op diverse plaatsen folderkasten met daarin informatie. Ook komen er informatiebordjes in het bos. Daarnaast kunnen belangstellenden op 4 maart deelnemen aan een excursie in het gebied. Bosbeheerder Jan Tupker vertelt dan welke werkzaamheden worden uitgevoerd en waarom die nodig zijn.

Deelnemen aan de excursie kan alleen na aanmelding via glase@soest.nl of via (035) 6093666 op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur. De wandeling begint om 10.00 uur. Bij veel belangstelling vindt een tweede excursie plaats om 11.00 uur.

Start werkzaamheden begin maart

De werkzaamheden in de Lange Duinen starten begin maart. De kapwerkzaamheden moeten voor het begin van het broedseizoen (half maart) zijn afgerond. Ander werk, zoals plaggen en versnipperen van takhout duurt langer. Bezoekers van de duinen kunnen de komende weken enige overlast ondervinden van het werk. De werkzaamheden in de Korte Duinen worden vanaf 1 augustus uitgevoerd.

Bijna alle duinen verdwenen

Vroeger kwamen droge duinen en stuifzanden veel voor in het Europese landschap, maar meer dan 99 procent ervan is in de loop der jaren verdwenen, vooral door de aanplant van dennenbossen. In 1885 was de oppervlakte stuifzand rond Soest drie keer zo groot als nu. Daarna is dat aanmerkelijk minder geworden. Dat kwam door het aanplanten van bos, maar de stuifzanden zijn ook spontaan dichtgegroeid.

Maatregelen voor behoud van stuifzanden

Zonder maatregelen verdwijnen ze op de lange duur. Dat willen de gemeente Soest, de provincie Utrecht en het ministerie van LNV voorkomen vanwege het unieke karakter van dit soort natuurgebieden. De provincie Utrecht zorgt ervoor dat het bos dat in Soest wordt verwijderd elders wordt gecompenseerd. Zo wordt voldaan aan de verplichting van de Boswet om het areaal bos in Nederland in stand te houden en kan tevens worden bereikt dat stuifzanden behouden blijven.

Onderzoek door deskundigenteam

In de afgelopen maanden heeft het deskundigenteam 'droge duinen en stuifzanden' van het Ministerie van LNV onderzocht wat het meest effectieve beheer van de Lange en Korte Duinen is. De conclusie van dat onderzoek is, dat het gewenst is om op grotere schaal in te grijpen.

Om het gebied in de oorspronkelijke staat te herstellen zullen voornamelijk grove dennen gekapt en afgevoerd worden. Dit is nodig om de windwerking in de duinen te vergroten. Het bos belemmert de zuidwestenwind die het zand blijvend in beweging moet brengen.

Mooie, markante bomen en bomen langs randen van stuifduinen blijven behouden, omdat dat voor wandelaars erg aantrekkelijke plekken zijn. Daar waar verstuifbaar zand aanwezig is, wordt de bodemvegetatie verwijderd, inclusief de 4 tot 10 centimeter dunne toplaag van de bodem (plaggen).

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer