GroenLinks
Halsema bepleit parlementaire enquête naar het Jeugd & Jongerenbeleid

2 maart 2006

In een fractievoorzitterdebat op de Erasmus Universiteit in Rotterdam pleitte Femke Halsema voor het instellen van een parlementaire enquête naar het Jeugd & Jongerenbeleid. Er blijkt nu een breed draagvlak te zijn voor de komst van een minister van Jeugdzaken in 2007. Daarom moet de Tweede Kamer dit jaar gebruiken om in een parlementaire enquête drie zaken bij de kop te pakken. Alle gemaakte fouten in het jeugd & Jongerenbeleid tot op de bodem uit zoeken. Beleid dat echt werkt te onderscheiden van wat niet werkt. En aanbevelingen op te stellen voor een breed gedragen werkprogramma voor de nieuwe minister van Jeugdzaken.

Het politieke debat over probleemjongeren wordt op het scherpst van de snede gevoerd. Het debat dreigt zelfs door te slaan. Er is een wedloop hard straffen gaande over de rug van onze jeugd. Waarom spreken over kazernes, avondklokken, straatterroristen, meldplicht, stadsmariniers, verplicht afkicken, gedwongen opvoedcursus, gedwongen anticonceptie, gedwongen abortus, korten op de kinderbijslag; alsof we in een noodtoestand leven? Anderzijds is er sprake van ernstige problemen. We zien een te hoge jeugdwerkloosheid, te hoge overlast & jeugdcriminaliteit en een te hoge schooluitval. Ook zien we schrijnende tekorten in de jeugdzorg en jeugdpsychiatrie. Wachtlijsten blijven stijgen, terwijl ook het aantal kinderen dat slachtoffer of getuige is van huiselijk geweld onrustbarend groeit. Het onderwijs kamt met grote tekorten en echt werkgelegenheidsbeleid komt niet van de grond.

GroenLinks vindt het niet te rechtvaardigen dat daar waar de overheid geen maatwerk levert en haar zorgplicht voor onze jongeren niet nakomt, de jongeren zelf als belangrijkste oorzaak van de problemen worden gezien. Slaan met de meetlat is geen antwoord op verzaken van maatwerk. Wie alleen de jongeren zelf hard aanpakt bestrijdt vooral de symptomen, niet de dieperliggende oorzaken. Bovendien is de harde hand niet erg effectief. Dat blijkt uit het feit dat de recidive van criminele jongeren in de justitiële inrichtingen na 6 jaar 78% bedraagt! 4 van de 5 jongeren gaat dus weer de fout in. Inrichtingen zijn eerder criminele leerscholen dan plekken waar gedrag gecorrigeerd wordt. Ook de forse bezuinigingen op de reclassering maakt van hard straffen in de meeste gevallen een doodlopend spoor.

Iedere samenleving krijgt de jongeren die het verdient. Wij, politici, dragen een grote verantwoordelijkheid. Ik roep al mijn collegas op om een dag na de raadsverkiezingen, als de koorts is gezakt, een Parlementaire enquête in te stellen naar verleden én toekomst van het Jeugd & Jongerenbeleid. We moeten scherp onderscheiden wat wél en wat niet werkt, wat te veel geld kost of waar te veel geld ontbreekt, waar nieuwe bevoegdheden echt iets toevoegen of waar zij juist contraproductief zijn.
Naast de problemen is ook de verdeeldheid over een goede aanpak groot, tussen politici, maar ook tussen deskundigen. Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid bepleit een duidelijk andere benadering dan de Commissaris Jong Steven van Eijck. Het is tijd om een brug te slaan. Het moet mogelijk zijn de enquête uit te laten monden in een breed gedragen werkprogramma voor de nieuwe minister van Jeugdzaken. Er is immers geen betere investering dan investeren in onze kinderen.

Femke Halsema