Hoogleraarsbenoemingen UvA
Prof. dr. J.M.J. Murre (1963) is benoemd tot hoogleraar Theoretische neuropsychologie aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA).
Jaap Murre ontwikkelt modellen van leren en vergeten, gebaseerd op de structuur van de hersenen. Deze worden onder andere toegepast op het begrijpen van geheugenproblemen bij dementie en schizofrenie. Daarnaast zijn er toepassingen bij het herstel van hersenbeschadigingen. De modellen kunnen ook worden gebruikt om menselijke leerprocessen te voorspellen en optimaliseren. De resultaten worden toegepast bij het optimaal leren van vreemde talen en het optimaal spreiden van reclameboodschappen in de media. Is het bij het leren van bijvoorbeeld nieuwe woordjes Spaans het beste om dat zoveel mogelijk tegelijk te doen of is het beter om het te spreiden in de tijd? En hoe zit dat met reclames: heel kort op elkaar herhalen of juist niet? Het onderzoek van Murre toont aan dat al dan niet spreiden afhangt van de mate waarin de woordjes of het merk in de reclame al bekend zijn. Hoe die afhankelijkheid precies werkt wordt in zijn modellen beschreven.
De afgelopen jaren heeft Murre gewerkt met geheugentesten via het internet. Zo hebben in de afgelopen vijf jaar meer dan 35.000 deelnemers de Daily News Memory Test gemaakt op memory.uva.nl (ook in het Nederlands). De resultaten daarvan worden onder andere gebruikt als vergelijkingsmateriaal voor patiënten met geheugenproblemen.
Murre is sinds 1995 werkzaam bij de afdeling Psychologie van de UvA, sinds 2000 als universitair hoofddocent. Daarvoor was hij werkzaam aan de Medical Research Council in Cambridge. In 1998 ontving hij een Pioniersubsidie van NWO waarmee hij een onderzoeksgroep startte aan de afdeling Psychologie van de UvA. In 2001 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Neural Models of Cognition bij de vakgroep Informatica aan de Universiteit Maastricht. Murre is sinds 2003 voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychonomie.
Zie ook: www.neuromod.org (onderzoekswebsite) en memory.uva.nl (publiekswebsite).
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam