Gemeente Amsterdam

Directie Communicatie

Persbericht Financiële ruimte voor de komende jaren vastgesteld

Voor de komende bestuursperiode is er in totaal structureel ongeveer 29 miljoen euro beschikbaar en incidenteel ongeveer 86 miljoen. Deze middelen zijn vrij beschikbaar voor een nieuw op te stellen programakkoord voor de komende vier jaar. Dit staat in het Financieel Meerjarenperspectief 2007-2010 van de wethouder Financiën Laetitia Griffith, dat door het college van B&W is goedgekeurd.

Het Financieel meerjarenperspectief (FMP) wordt jaarlijks opgesteld voor een periode van vier jaar. Voor 2007 is er 14,1 miljoen euro structureel te verdelen en 31,2 miljoen incidenteel. Het resultaat van de rekening 2005 van de gemeente is hierin nog niet meegenomen. De voorbereiding van de begroting 2007 wordt overgelaten aan de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college van B&W.

Verantwoordelijk wethouder Griffith: "Gelet op de financiële vooruitzichten is het voor de volgende collegeperiode belangrijk dat er zorgvuldige afwegingen en duidelijke keuzes gemaakt worden over de invulling van de financiële ruimte. Als wethouder verwacht ik dat de 10%-operatie de raad de mogelijkheid biedt om extra middelen te besteden."

Structurele financiële ruimte De structurele ruimte voor 2007 bedraagt 14,1 miljoen euro. Hiermee kunnen de jaarlijks terugkerende uitgaven worden gedaan. Een zeer prominente bron van structurele inkomsten voor de gemeente is het Gemeentefonds. Deze inkomsten - ruim 1 miljard euro - nemen in 2007 met ongeveer 11 miljoen toe. Daarnaast zal in 2007 naar verwachting de nieuwe hoogrendement afvalverwerkingsinstallatie in gebruik worden genomen. Hierdoor komt structureel 8 miljoen euro beschikbaar aan rendement. Ook wordt rekening gehouden met opbrengsten van gemeentebedrijven zoals het Havenbedrijf en het Gemeentevervoerbedrijf en worden de opbrengsten van de belastingen (OZB en toeristenbelasting) in het FMP geraamd.

Een negatief effect op de structurele ruimte wordt veroorzaakt door de ontwikkeling van de erfpacht. Die wordt ten opzichte van de begroting 2006 met 6 miljoen euro naar beneden bijgesteld. Deze bijstelling is niet zozeer het gevolg van de feitelijke ontwikkeling van de erfpachtinkomsten, maar wordt vooral veroorzaakt door correcties in de ramingsystematiek die structureel negatief doorwerken.

Incidentele financiële ruimte Naast structurele zijn er ook eenmalige inkomsten die naar de gemeentekas vloeien. Deze incidentele ruimte wordt voor 2007 geraamd op 31,2 miljoen euro. De lage rentestand zorgt voor aanzienlijke incidentele ruimte voor 2007. Ook het Gemeentefonds en gemeentelijke deelnemingen zorgen voor incidentele inkomsten. Voor 2007 worden ook incidentele overschotten voor de Wet Werk en Bijstand verwacht. De daarop volgende jaren nemen die af.

Daarnaast leggen bestaande verplichtingen een groot beslag op de incidentele ruimte zoals de reorganisatielasten van de Dienst Werk en Inkomen, Stadstoezicht en de Rokin Groep. In 2007 legt dit een beslag van 23 miljoen euro op de begroting. Verder leggen de verkiezingen van dit jaar een beslag ter hoogte van 3,6 miljoen op de begroting van volgend jaar en ontvangt AT5 een bijdrage van 1,8 miljoen euro.

Fondsen en rijksmiddelen Ook in fondsen en vanuit rijksmiddelen is geld beschikbaar voor nieuw beleid. Dit geld moet voor specifieke doelen worden ingezet. In het Mobiliteitsfonds - dat wordt gevoed uit parkeeropbrengsten - is ongeveer 20 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid in 2007. Voor het Grotestedenbeleid zijn in de rijksbijdrage drie zogenaamde 'brede doeluitkeringen' beschikbaar op het terrein van stedelijke ontwikkeling, sociale voorzieningen en economie. De perspectieven voor het Vereveningsfonds en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting zijn somber. Deze reserves zijn van belang voor de ontwikkeling van ruimtelijke plannen, waaronder woningbouw.

Stadsdeelfonds Het Stadsdeelfonds is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de stadsdelen. In dit fonds, dat gekoppeld is aan de gemeentelijke inkomsten, is volgend jaar ongeveer 9 miljoen euro extra beschikbaar.

Aanvullende posten De gemeenteraad heeft bij de begrotingsbehandeling 2006 bij motie van het raadslid drs. M.J.A. Reuten (PvdA) het college gevraagd een zogenaamde 10%-operatie te starten waarin een inventarisatie wordt gemaakt van structurele bezuinigingen die aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Mogelijke besluitvorming van de gemeenteraad op basis van deze inventarisatie kan leiden tot budgettaire consequenties.

Verder zijn er nog verplichtingen die bij de raming niet ten laste van de budgettaire ruimte zijn gebracht omdat nog niet besloten is hoe en wanneer die gedekt zullen worden, zoals verplichtingen bij het 'go'-besluit in het kader van de Noord/Zuidlijn en de personeelsvoorziening van het Gemeentevervoerbedrijf.

Pb-037