Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 28 februari 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 28 februari 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Vragen over Startnotitie A13/A16 en aanleg van de A4

Statenlid Romijn (SP) heeft vragen gesteld over de Startnotitie A13/A16 die eind vorig jaar ter inspraak heeft gelegen. Uit de Startnotitie blijkt volgens Romijn dat bij de aanleg van de A4 Midden Delfland files ontstaan op onder andere de A13/A16. Deze cijfers zijn niet opgenomen in de Trajectnota A4. Hij vraagt GS of zij het met hem eens zijn dat deze gegevens over filevorming onontbeerlijk zijn voor een weloverwogen keuze over de aanleg van de A13/A16 en de A4 Midden Delfland. GS antwoorden dat het project A4 Delft Schiedam tot doel heeft de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag te verbeteren. Op dit gebied spitst de concept/trajectnota-MER zich dan ook toe. GS benadrukken daarbij dat voor beide projecten (A13/A16 en de A4 Midden Delfland) geldt dat Rijkswaterstaat de initiatiefnemer is van de studies. De provincie heeft hierin een adviserende rol. De minister van Verkeer en waterstaat zal dan ook aangeven welke van de drie alternatieven ter verbetering van de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag verder wordt onderzocht.

Het volledige antwoord op PS-vraag 1994staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Nota van Uitgangspunten voor DAV-concessie

Provinciale Staten (PS) hebben op 14 december 2005 ingestemd met het overnemen van de treindienst Dordrecht-Geldermalsen (MerwedeLingeLijn) per 10 december 2006. In samenhang met dit decentralisatieproces werkt de provincie aan de aanbesteding van de concessie van het openbaar vervoer in de Drechtsteden/Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (DAV). Deze moet per 1 januari 2007 van start gaan. In samenspraak met de betrokken gemeenten is nu een Nota van Uitgangspunten opgesteld voor de DAV-concessie. Uitgangspunt is dat de concessie geen verslechtering mag zijn van het bestaande voorzieningenniveau. De provincie geeft de gemeenten in de DAV een bepalende rol in de totstandkoming van de concessie onder de voorwaarde dat de regionale wensen binnen de meegegeven financiële en juridische kaders moet passen.

Vervolgvragen bereik rampenzenders in Zuid-Holland

Bij een (dreigende) ramp of crisis is primair de burgemeester verantwoordelijk voor de informatievoorziening aan de burgers. De provincie heeft de taak erop toe te zien, dat die informatieplicht wordt nagekomen. Dat antwoorden GS op vervolgvragen uit PS over het bereik van de regionale rampenzenders. De vragen werden ingediend door Baruch (PvdA), Lamers (CDA), Van Veelen (SGP/ChristenUnie) en Van der Sloot (VVD). Medewerkers van de provincie praten in het kader van de toetsing van rampenplannen wel met gemeenten over de maatregelen die genomen kunnen worden om inwoners optimaal te informeren. Daarbij valt bijvoorbeeld ook te denken aan vlugschriften, sms-berichten en internet. De vragenstellers schrijven, dat de bevolking bij uitval van elektriciteit aangewezen is op transistorradio's, die in sommige delen van het uitzendgebied van RTV West ongeschikt zijn om rampenzenders te ontvangen. De problemen bestaan in en rond het centrum van Den Haag, het gebied tussen het centrum van Leiden en de kust- en bollenstreek, de regio rond Alphen aan den Rijn en het gebied in en rond Leerdam.

Het volledige antwoord op PS-vraag 1989staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Grondwaterbeheer: Onwerp-beleidsregels Brijnbeleid vastgesteld

De ontwerp-beleidsregels ten aanzien van de lozing van water uit de glastuinbouw in het diepe grondwater zijn vastgesteld. Vanaf 1 maart 2013 is het verboden brijn - een ingedikte zoute oplossing - in de bodem te lozen op grond van het Lozingenbesluit Bodembescherming. Onder speciale condities kan daar ontheffing voor worden verleend. Tot 2013 geldt een overgangstermijn waarin de brijnlozingen worden gedoogd als tenminste een ontheffing is aangevraagd.

DwangsommenBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Het zwembad van Duinrell B.V. te Wassenaar krijgt een hogere last onder dwangsom opgelegd vanwege een herhaalde overtreding van voorschriften voor hygiëne en veiligheid. Het gaat om het onvoldoende uitoefenen van toezicht. Transportbedrijf Van Vliet B.V. te Wateringen krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtredeing van de Wet Milieubeheer. Subsidies

De Stichting Landschapsbeheer Zuid-Holland ontvangt in 2006 een boekjaarsubsidie van 838.580 euro.