Heerlen start boringen Mijnwaterproject
Op 2 maart 2006 worden de boringen van de eerste fase van het Mijnwaterproject in Heerlen gestart. Het Mijnwaterproject is een Europees voorbeeldproject, zowel voor de innovatieve energietoepassing als voor de benutting van voormalige mijnterreinen. Het doel is om duurzame energie uit het water van de oude steenkolenmijn Oranje Nassau III te winnen voor de verwarming en koeling van gebouwen; 'nieuwe, schone energie uit de oude, vertrouwde steenkolenmijn'. Het mijnwaterproject verenigt elementen van cultuurhistorie, trots en identiteit met die van innovatie, bewustwording en daadkracht. Het mijnwaterproject toont respect voor het verleden van Heerlen en respect voor de toekomst.
De twee putten die vanaf begin maart geboord worden, dienen voor de energievoorziening van woonwijken en utiliteitsbouw. Het water wordt daarbij onttrokken uit de oude mijngangen van de kolenmijn. Hierin onderscheidt zich het Heerlens mijnwaterproject van de geothermieprojecten, die elders in ontwikkeling zijn in Nederland. Het is de eerste keer sinds tijden, dat er een diepe boring (> 500 meter) plaatsvindt voor het winnen van aardwarmte. Om die reden werd er ook voor het eerst een aardwarmte opsporingsvergunning verleend in het kader van de nieuwe Mijnbouwwet. Een bijzonderheid van het project in Heerlen is bovendien, dat er hoge eisen gesteld worden aan de nauwkeurigheid van de boringen. Het is immers heel wat lastiger om precies uit te komen bij een uitgezochte locatie in een mijngang (met een diameter van 2,5 meter op een diepte van 700 meter), dan om een brede zandlaag in de ondergrond te doorboren. Tot slot is het ook vernieuwend dat het zeer lage temperatuurverwarmingssysteem en koeling zich niet beperkt tot één gebouw met een functie, maar toegepast wordt in een compleet herstructureringsgebied met diverse functies (wonen, school, winkel, kantoor, zorg- en cultuurcluster) via een warmtedistributienet.
Om deze redenen geldt het mijnwaterproject als een voorbeeldproject voor aardwarmte in het algemeen, en voor andere voormalige mijnterreinen in Noord-West Europa in het bijzonder. Het Interreg IIIB programma van de Europese Unie steunt om die reden het Mijnwaterproject dat behalve de Heerlense pilot ook een pilot in het Schotse Midlothian heeft.
Nieuwe energie in oude energiestad
Het Mijnwaterproject is voor Heerlen en haar inwoners een belangrijk project. Met de boringen worden voor het eerst in 30 jaar de oude mijngangen weer opgezocht. De plek die Heerlen in het verleden de energieleverancier van Nederland maakte, wordt nu opnieuw bron van energie. Het project past in de strategische keuze van Heerlen voor Nieuwe Energie.
Tegelijkertijd schept het project een band met het verleden. De oud-mijnwerkers die in de vorige eeuw de stad hebben 'opgebouwd' volgen het project met grote interesse. Ze leverden in de voorbereidingsfase nuttige informatie over de ondergrondse situatie. En ook de geplande boringen zien zij positief tegemoet. De Nieuwe Energie uit de oude mijngangen betekent voor de inwoners van Heerlen een brug tussen verleden en heden, en een impliciete erkenning van hun rol en belang in de totstandkoming van de stad.
Boorstart
Om die reden start wethouder Vrolings het project op 2 maart in de ochtend met de direct omwonenden van de boorlocaties. Zij krijgen een rondleiding en een toelichting op de boring die enkele dagen later ook start vlak bij hun woning in het centrum van hun buurt. Voor andere geïnteresseerden uit de regio wordt aan de rand van de boorlocatie aan de Dem een verhoogd bordes ingericht vanwaar ze kunnen kijken naar de vorderingen van de boringen. 's Middags wordt de boring formeel gestart in het bijzijn van genodigden.
Vervolg
Na het bereiken van de mijngang zal onderzoek gedaan worden naar het mijnwater (temperatuur, temperatuurverloop, hoeveelheid) om de haalbaarheid van het plan vast te stellen. Tegelijkertijd wordt momenteel gewerkt aan woningen en andere gebouwen in het centrum van Stadsdeel Heerlerheide die voorzien worden van technische voorzieningen die aansluiting op het mijnwaterproject mogelijk maken. Deze gebouwen krijgen technische voorzieningen met lage temperatuurverwarming in de winter en koeling in de zomer.
"Het project biedt daarmee vele voordelen voor de inwoners van de stad en voor de mensen van Heerlerheide in het bijzonder", stelt wethouder Vrolings die zijn carrière ooit in de mijn begon.
Gemeente Heerlen