Koninklijke BAM Groep

P e r s b e r i c h t

Woudenberg, 2 maart 2006

Seniorenstad is in Nederland wenselijk en haalbaar.

Op 2 maart presenteert de Initiatiefgroep Seniorenstad het boek Seniorenstad een eigenzinnig dorp.

Burgemeester J. Wienen van Katwijk zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

In dit boek doet de Initiatiefgroep verslag van haar onderzoek naar de haalbaarheid van woonprogramma's op grotere schaal: 2.000 tot 4.000 woningen met de daarbij behorende voorzieningen voor senioren (3.000 tot 6.000 m2). De investering in Seniorenstad zal minimaal E 500 mln. bedragen. Het concept richt zich op de kernwaarden verbondenheid, ontmoetingen, regie, zinvol leven en veel beleven. Het idee is om een woonomgeving te realiseren waar de bewoners graag willen gaan wonen in plaats van, zoals nu vaak het geval, uiteindelijk moeten wonen. Een gezellige en veilige plek, die inspireert tot ontmoetingen en het ontplooien van activiteiten. De conclusie van het onderzoek is dat Seniorenstad wenselijk en haalbaar is. De Initiatiefgroep is bereid in de realisatie van het concept te investeren en zoekt gemeenten en provincies die in geschikte locaties willen participeren. In het boek Seniorenstad een eigenzinnig dorp hebben wij onze ideeën getoetst op de locatie Vliegveld Valkenburg.

Seniorenstad een eigenzinnig dorp is een initiatief van Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten, BAM Vastgoed, Heijmans Vastgoed, ING Real Estate Investment Management, Woningstichting Rochdale / AWV en TCN Property Projects. Het initiatief wordt gesteund door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting.

Bijlage
Samenvatting boek 'Seniorenstad een eigenzinnig dorp'. Beeldmateriaal.

Meer informatie
Alex Sievers, Inbo Adviseurs Ruimte & Vastgoed, senior adviseur, telefoon (033) 286 81 59 of (06) 50 685 175 Arie Willem Stek, BAM Vastgoed, hoofd communicatie, telefoon (030) 659 85 38 of (06) 15 027 712


---- --
Seniorenstad, een eigenzinnig dorp:

. betekent wonen, werken en recreëren met leeftijdgenoten; . kenmerkt zich door de combinatie van vakantiegevoel en zinvol leven; . richt zich op ontmoetingen;
. biedt 55-plussers keuzevrijheid en diversiteit; . heeft voorzieningen die zijn afgestemd op de doelgroep; . zorgt voor innovatie en economische ontwikkeling; . kent professioneel én vrijwillig beheer;
. is blijvend.

Samenvatting
Hoe ziet Seniorenstad er in Nederland uit en is Seniorenstad haalbaar? Dit zijn de vragen die centraal staan in onze studie. Wij geloven dat Seniorenstad een omgeving is die blijvend enthousiasmeert. Seniorenstad is een stad vóór en dóór senioren. De bewoners nemen actief deel aan het leven. Zij beslissen zelf welke woningen en voorzieningen er komen en bepalen samen de regels. Een flexibele houding is hierbij belangrijk, want de senioren van vandaag zijn nu eenmaal anders dan de senioren van morgen. Seniorenstad zal echter met haar tijd meegaan en ook volgende generaties aanspreken.

In Nederland zijn er straks zes miljoen senioren. Mensen met eigen waarden en wensen. Ook op het gebied van wonen. Zij willen niet worden betutteld, maar streven ernaar tot op hoge leeftijd zo zelfstandig en actief mogelijk te blijven. Het huidige woningaanbod spreekt 55-plussers te weinig aan. Ze missen vaak het contact met mensen in hun eigen buurt: ze ontmoeten weinig gelijkgestemden, vinden hun woningen niet erg comfortabel en de voorzieningen in hun wijk richten zich vooral op tweeverdieners en gezinnen.

Kritisch
Eén van de grootste tekortkomingen van het huidige woningaanbod is dat het niet voldoende aansluit op de behoeften van de 55-plussers van nu en in de toekomst. De senioren van tegenwoordig zijn een stuk kritischer dan hun ouders en grootouders. Zij willen niet alleen geschikt wonen, zij willen ook aantrekkelijk wonen. Aantrekkelijk staat voor een schone en veilige leefomgeving, een comfortabele woning die goed bereikbaar is en een plek waar zij gelijkgestemden kunnen ontmoeten. Zo blijkt uit onze Enquête Seniorenstad 2004.

Veel 55-plussers willen bij elkaar kunnen aankloppen voor een praatje of ondersteuning. Ze willen er samen op uit kunnen trekken en uitgedaagd worden om actief deel te nemen aan de samenleving.

Zolang er in Nederland te weinig aan hun woonwensen tegemoet wordt gekomen zoeken senioren hun mogelijkheden ergens anders: op de camping of in Zuid-Europa. De senioren die niet wegtrekken naar het buitenland blijven gemiddeld te lang in hun huidige woning wonen, die in veel gevallen niet meer geschikt is.

Ze verhuizen te laat, pas als een ingrijpende gebeurtenis ze dwingt. Met als gevolg dat veel mensen vereenzamen in hun eigen wijk. Bovendien trekken veel ouderen vanuit de grote steden naar randgemeenten of het platteland. Dit is jammer, want met hun vertrek gaat ook een hoop kennis, ervaring, tijd en koopkracht verloren. De stadseconomie profiteert van het vrijwilligerswerk dat senioren verrichten en de ondersteuning die zij hun kinderen bieden.

De senior als woonconsument
Uit ons eigen onderzoek en uit onderzoek van anderen blijkt dat senioren zich prettig voelen in een omgeving die is afgestemd op hun wensen. Veel bewoners van Amerikaanse seniorensteden zijn blije en gelukkige mensen. Deze steden spelen in op hun behoeften. Zij vinden er de combinatie van vakantie vieren en een zinvolle tijdbesteding. Ze leggen er contacten met gelijkgestemden en kunnen er zo lang mogelijk zelfstandig wonen en leven. Niets moet, alles mag.

Natuurlijk kan het Amerikaanse Sun City-concept niet zomaar in Nederland worden overgenomen. Wij hebben hier immers onze eigen cultuur en identiteit. Maar de basisgedachte - een stad vóór en dóór senioren - vormt ook in ons land een goed uitgangspunt. Wij pleiten ervoor om de senior serieus te nemen als woonconsument. Hedendaagse senioren hebben andere wensen dan de generaties hiervoor. En zij kunnen en willen best betalen voor een aantrekkelijk woon- en leefmilieu. Dit, en het feit dat de potentiële doelgroep nu al enorm is en de komende jaren alleen nog maar toeneemt, maakt de 55-plussers een interessante doelgroep.

Kernwaarden
Seniorenstad is een doordacht concept. We gaan uit van vijf kernwaarden: ontmoetingen, verbondenheid, regie voeren over het eigen bestaan, zinvol leven en veel beleven. 55-Plussers hebben zelf aangegeven dat zij deze aspecten het belangrijkst vinden in hun woon- en leefomgeving. Seniorenstad betekent wonen, werken en recreëren met leeftijdgenoten. 55-Plussers vinden hier een unieke combinatie tussen vakantiegevoel en zinvol leven. Het woonmilieu richt zich op contacten, ontmoetingen en belevenissen.

Voor ieder wat wils
Seniorenstad is er voor mensen tussen de 55 en 110. Dit is een gevarieerde doelgroep. Niet iedereen heeft dezelfde leeftijd, achtergrond of leefstijl. En niet iedereen heeft dus dezelfde behoeften. In Seniorenstad komen verschillende woonmilieus en zijn uiteenlopende woningtypen te huur en te koop in diverse prijssegmenten.

Er is dus voor ieder wat wils.

Niet zorg, maar wonen is de oplossing
Seniorenstad richt zich primair op een prettige leefomgeving. Niet zorg staat centraal maar wonen! Oud zijn wordt nog te vaak geassocieerd met zorg. En 55-plussers willen wel oud worden maar zij voelen zich niet oud.

Ze vinden het een fijn idee dat zorg op de achtergrond aanwezig is - mocht het ineens of later nodig zijn - maar ze kiezen vooral voor Seniorenstad vanwege het actieve karakter.

Netwerkstad
Seniorenstad is ingebed in en open naar de maatschappij: een netwerkstad. Geen afgesloten of geïsoleerd gebied, maar een stad waarin mensen een actieve rol spelen. De bewoners treden gemakkelijk naar buiten en staan open voor ontmoetingen met mensen van buiten de stad. De locatie is goed bereikbaar en biedt ook bezoekers een veelheid aan voorzieningen.

Gevarieerde woonmilieus
We hebben een denkbeeldige Seniorenstad ontworpen voor de locatie Vliegveld Valkenburg. Hier ontwikkelen we een woonomgeving met vijf woonmilieus: wonen in de duinen, in het dorp, aan het water, in hofjes en in het centrum. Mensen kunnen zelf kiezen uit talrijke woningtypen en architectuurbeelden en we stimuleren particulier opdrachtgeverschap, de uitgifte van vrije kavels en groepsinitiatieven. Er is veel ruimte voor ontmoetingen en recreatieve voorzieningen. De locatie is goed bereikbaar en heeft een speciaal op senioren afgestemd vervoers- en parkeerbeleid. Verder zijn er collectieve groenvoorzieningen die door de gemeenschap worden beheerd.

Organisatie
De (toekomstige) bewoners bepalen zelf welke woningen en voorzieningen er komen en hoe het beheer en de exploitatie worden uitgevoerd. Als initiatiefnemers van het concept zullen wij de bewoners faciliteren bij het verwezenlijken van hun stad. Centraal in het concept staat het voorzieningencentrum waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar ruimte is voor recreatie. De Stichting Voorzieningencentrum zorgt voor de ontwikkeling en het beheer van de stad. Alle inwoners betalen een maandelijks bedrag aan contributie.

De stichting kent een combinatie van professioneel en vrijwillig management.

Haalbaarheid
In ons concept gaan we er van uit dat Seniorenstad 2.000 - 4.000 woningen krijgt. De investering in Seniorenstad zal minimaal E 500 mln. bedragen. Per woning is er ruimte voor 1,5 m2 horeca-, recreatie- en winkels. Deze voorzieningen beslaan in totaal een oppervlakte van 3.000 - 6.000 m2. Een variant van Seniorenstad met 2.000 woningen is haalbaar wanneer de Stichting Voorzieningencentrum een bijdrage levert van circa E 3.000,- per woning en alle bewoners een maandelijkse contributie betalen van circa E 50. Als we uitgaan van een Seniorenstad met zo'n 4.000 woningen zullen deze bedragen lager zijn.

Conclusie
Nederland is rijp voor de eerste Seniorenstad. Ons land heeft verschillende geschikte locaties. Denk naast Valkenburg bijvoorbeeld aan Amsterdam-Noord of Rijnenburg in Utrecht, of aan gebieden in Drenthe en Zeeland. Senioren van alle leeftijden hebben interesse in de plannen. Dat blijkt wel uit de discussies die we de afgelopen jaren voerden. Het is tijd om dit vernieuwende concept ook in de praktijk te gaan toepassen en Seniorenstad, in samenwerking met de toekomstige bewoners, daadwerkelijk van de grond te krijgen.

februari 2006


---- --