SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Persbericht

SERV vraagt bijkomend onderzoek naar gevolgen vergrijzing

Brussel, 2 maart 2006

T.a.v. de redactie,

De Vlaamse bevolking veroudert. Dat is al lang geen nieuws meer. Welke gevolgen dat zal hebben voor Vlaanderen, dat is nog niet helemaal duidelijk. Het Vlaams Parlement vroeg aan de administratie Planning en Statistiek (APS) een rapport over de "Demografische ontwikkelingen in Vlaanderen en de gevolgen van de veroudering voor meerdere levensdomeinen". De SERV vindt dit rapport een zinvolle eerste aanzet voor het parlementaire debat, maar voor een grondig debat zullen bijkomende onderzoeken nodig zijn.

De SERV benadrukt het belang van diepgaande en actuele expertise om het parlementaire debat over de vergrijzing te ondersteunen. Dit hoeft niet in strijd te zijn met de dringendheid van het debat. Het APS-rapport is, volgens de SERV, slechts een eerste aanzet.

Meer en meer genuanceerd onderzoek nodig over meerdere domeinen

De SERV wijst op noodzakelijke aanvullingen bij de impactanalyses binnen de door APS vermelde beleidsdomeinen (leren en werken, mobiliteit, wonen, zorg, ...). Het is essentieel dat voor alle beleidsdomeinen, ook deze die niet voorkomen in het APS-rapport (bijv. milieu, ruimte) voldoende en genuanceerd wordt gedocumenteerd.

Het ramen van de gevolgen van demografische ontwikkelingen vergt meer dan een statisch mechanisme. Naast evoluties te vatten in cijfermatige vooruitzichten zullen immers ook kwalitatieve ontwikkelingen (bijv. levensopvattingen, attitudes,...) de toekomst bepalen. Ook met beleidsmatige streefdoelen moet men rekening houden. De SERV verwijst hierbij naar de geactualiseerde doelstellingen van het Pact van Vilvoorde.

SERV geeft ook enkele beleidsaccenten

De SERV duidt al een aantal beleidspistes aan die uitgaande van de demografische verandering nuttig kunnen zijn. Onder meer de volgende:

Binnen het domein leren en werken is de verhoging van de werkzaamheidsgraad een doelstelling die de sociale partners in het Pact van Vilvoorde onderschreven hebben. Om de doelstellingen te realiseren, is het belangrijk dat de arbeidsmarktinstrumenten worden ontwikkeld en ingezet conform de lijnen die de sociale partners mee hebben uitgezet, onder meer in het Vlaams Werkgelegenheidsakkoord 2005-2006.

Hierbij staan onder meer het valoriseren van competenties, het voeren van een leeftijdsbewust personeelsbeleid, het hanteren van een loopbaanperspectief, het aanpakken van de knelpuntberoepen, het activeren van de arbeidsongeschikten, het inzetten van het arbeidsmarktinstrument loonlastenverlaging, het streven naar evenredige arbeidsdeelname en diversiteit voorop.

De raad pleit voor een geïntegreerde benadering van wonen. Die moet zowel uitgaan van de volledige levenscyclus, als van de relatie tot andere domeinen (bvb. zorg, mobiliteit) als van de woon-netwerkomgeving (sociale infrastructuur). Men moet onderzoeken hoe een actief beleid woonomgevingen kan afstemmen op het samengaan van verschillende gezinssituaties, zowel op het platteland als in de stad.

In hun mobiliteit zullen oudere verkeersdeelnemers meer evolueren tot standaardgebruikers. Een mobiliteitsbeleid moet aandacht hebben voor dit deel van de vervoersmarkt zonder dat dit de enige focus wordt. Ook met de impact van andere demografische trends (gezinsverdunning, éénoudergezinnen, druk vanuit de afstemming arbeid - gezin) moet worden rekening gehouden.

SERV onderzoekt begrotingsimpact

Tot slot engageert de SERV zich om de impact van de demografische ontwikkelingen op de Vlaamse begroting, zowel aan de inkomsten- als aan de uitgavenzijde, te onderzoeken.

Alle adviezen van de SERV vindt u ook op de SERV-website: www.serv.be Voor meer informatie over dit persbericht kan u contact opnemen met de SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be