Vechtdal: met elke hap een beter landschap
proefplatteland.jpg (32 Kb)
De ambachtelijke, biologische producten uit het Vechtdal, maken een
goede kans op de markt, subsidie is straks niet nodig om deze
bijzondere producten in de schappen te krijgen. Dat is, kort gesteld,
de conclusie van het rapport "Met elke hap een beter landschap; een
businessplan voor een regionale marketingorganisatie in het
Overijsselse Vechtdal" van de Wetenschapswinkel van Wageningen
Universiteit.
Dit rapport werd vandaag gepresenteerd in Hotel-Restaurant De Zon in
Ommen, tijdens een bijeenkomst onder het motto 'Proef 't Vechtdal'.
De presentatie viel samen met het verschijnen van de brochure: âPure
Passie uit het Overijsselse Vechtdalâ die door gedeputeerde Piet
Jansen in ontvangst werd genomen. Daarna werd de daad bij het woord
gevoegd met de start van een proeverij van âVechtdalproductenâ.
Zwarte cijfers
In een unieke samenwerking tussen boeren, natuurorganisaties en
recreatie-uitbaters worden nu arrangementen opgezet. Het mes snijdt
aan twee kanten: zowel de kwaliteit van milieu, natuur en landschap
als de economische waarden gaat hiermee omhoog. Het rapport stelt een
omzetprognose op en maakt met (kost)prijsberekeningen inzichtelijk hoe
de exploitatie van alle genoemde partijen in de zwarte cijfers blijft.
De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek: het is mogelijk om, na
een zekere aanloopperiode, een regionale keten kan draaien zonder dat
er blijvend subsidiefondsen nodig zijn. Deze keten levert dan zowel
goede kwaliteit producten en diensten als een bijdrage aan milieu,
diervriendelijkheid, natuur en landschap. Dat maakt opgelegde
heffingen met hoge transactiekosten overbodig.
Region branding
De korte lijnen in de keten houden de kosten beperkt en hebben een
gunstig effect. Niet alleen op de prijs, maar ook op de betrokkenheid
van de partners. Stevig investeren in marketing (âregion brandingâ) en
productontwikkeling is noodzakelijk. Organisatorisch zal de
samenwerking vorm krijgen in een coöperatie, waarin agrarische
ondernemers, restauranthouders/recreatieondernemers en
natuur/landschapsorganisaties elk voor een derde deelnemen.
Provincie Overijssel