Managers somber gestemd over mobiliteit in Nederland
Ernst & Young: twee van de drie managers verwacht een verslechtering van de mobiliteit
ROTTERDAM, 2 MAART 2006 - Managers van Nederlandse bedrijven zijn somber gestemd over de mobiliteit in Nederland. Nog geen tien procent verwacht een verbetering van de situatie op de Nederlandse wegen. Twee op de drie managers verwacht zelfs dat de files langer worden. Dat blijkt uit de Bedrijfsbarometer, een regelmatig terugkerend onderzoek van Ernst & Young onder managers van bedrijven tussen de 20 en 1000 medewerkers. Het openbaar vervoer biedt volgens de ondervraagden geen uitkomst voor het mobiliteitsprobleem.
Bijna zeventig procent van de ondervraagde managers denkt dat files op de Nederlandse wegen zullen toenemen. Zij verwachten niet dat trein en bus uitkomst bieden. Bijna de helft (45 procent) verwacht zelfs een verslechtering van het publieke transport. De perceptie heeft voornamelijk betrekking op het vervoer per trein. Slechts dertien procent verwacht dat het beter zal gaan met het openbaar vervoer.
Het is opvallend dat deze sombere prognose geen gevolgen heeft voor de blik van de ondervraagden op de bereikbaarheid van het eigen bedrijf. Over die bereikbaarheid is men gematigd positief. Managers verwachten dat de bereikbaarheid per saldo wat zal toenemen. 28 Procent ziet een verbetering van de bereikbaarheid en 54 procent denkt dat de situatie gelijk blijft aan de huidige. Negentien procent denkt dat de bereikbaarheid van bedrijven zal verslechteren. Het aantal parkeerplaatsen neemt volgens de managers zeker niet toe.
Marnix van Rij, partner bij Ernst & Young Belastingadviseurs: "Het feit dat Nederland is dichtgeslibd, was bekend. Maar dat ondernemers dit ook zo sterk ervaren, is opvallend. Het wordt écht tijd voor innovatieve doorbraken, zoals rekeningrijden, zweeftreinen in de Randstad (zoals in Sjanghai) en gratis openbaar vervoer in bepaalde steden (zoals bijvoorbeeld in Hasselt, België)."
Als één van de oplossingen voor het mobiliteitsvraagstuk noemen de managers thuiswerken. Per saldo verwacht men over het algemeen het komende jaar een verruiming van de mogelijkheden om thuis te kunnen werken. Kleinere bedrijven zijn positiever dan grotere organisaties. Voor zichzelf zien managers echter weinig verruiming van de mogelijkheden om thuis te werken. Bijna tachtig procent denkt dat er weinig zal veranderen aan hun huidige situatie. Ruim veertig procent van de managers meent dat er komend jaar (veel) meer aandacht aan thuiswerken moet worden besteed. Die behoefte neemt toe met de omvang van het bedrijf.
Over de Bedrijfsbarometer van Ernst & Young
De Bedrijfsbarometer is net als de ICT Barometer en de HR Barometer de 'vinger aan de pols' voor ondernemers. De Bedrijfsbarometer geeft inzicht in de conjuncturele trends gezien vanuit ondernemersperspectief en geeft ook de actuele opinie weer over onderwerpen die spelen in het bedrijfsleven. Het onderzoek wordt vanaf december 2005 gehouden onder 600 managers in bedrijven met tussen de 20 en 1000 medewerkers. Ernst & Young zal dit onderzoek in 2006 driemaal uitvoeren. Het onderzoek wordt verzorgd door marktonderzoekbureau Interview-NSS. Elke Bedrijfsbarometer bestaat uit een set terugkerende conjunctuurvragen en vragen over specifieke ondernemersthema's.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met
Ernst & Young