Ingezonden persbericht


Persbericht
Sittard-Geleen/ Maastricht 2 maart 2006

Gemeente neemt persoonlijk polshoogte bij vordering sloopwerkzaamheden centrum Geleen

Naar aanleiding van vragen over de voortgang van de sloopwerkzaamheden in het centrum van Geleen, hebben de wethouders Th.J.G.M. Hanssen (Stedelijke Ontwikkeling) en W. Lennertz (projectwethouder Centrumplan Geleen) op vrijdag 24 februari persoonlijk een kijkje genomen bij de vordering van de asbestverwijdering in het centrum van Geleen. Zij werden hierin bijgestaan door Jan Baggen, directeur van Bouwontwikkeling Jongen. De asbestverwijdering vormt een belangrijk onderdeel van de sloopwerkzaamheden voor de realisatie van het nieuwe centrumplan Geleen.

Sloopwerkzaamheden
We kennen allemaal de grote sloopkogels, waarmee grote gaten in gebouwen werden geslagen tijdens de sloop. Spectaculair, maar echt niet meer van deze tijd. Slopen anno 2006 gebeurt gestructureerd en veilig en, heel belangrijk, binnen de geldende milieuwetgeving. Het sloopproces bestaat uit drie fasen: als eerste de ontmanteling van het gebouw, waarbij ook het eventueel aanwezige asbest wordt verwijderd. In deze fase worden de onderdelen uit gebouw verwijderd, zoals bijvoorbeeld het vaststaande meubilair, kozijnen, boilers en lampen. Als het gebouw helemaal gestript is, starten de machinale sloopwerkzaamheden. Voor deze werkzaamheden worden zogenaamde hydraulische scharen ingezet, grote grijpers die stukje bij beetje het gebouw afbreken. Het puin wordt op de locatie in een breker gegooid, om de hoeveelheid puin zo klein mogelijk te maken. Het overgebleven puin wordt met vrachtwagens van de bouwplaats verwijderd. Zodra dit gebeurt is, is het tijd voor de laatste fase van de sloop: de grond/ graafwerkzaamheden. In deze fase wordt de bouwplaats geëgaliseerd en indien nodig verdiept. Hierna is de bouwplaats klaar voor de realisatie van de nieuwe gebouwen.

Planning
Het is belangrijk dat de realisatie een continue proces vormt. Verschillende werkzaamheden vinden aaneensluitend plaats om te komen tot het uiteindelijke resultaat. Volgens planning zijn de sloopwerkzaamheden volgens bovenstaande fasering eind april 2006 afgerond, zodat er in mei gestart kan worden met de realisatie van de nieuwe gebouwen. In mei 2008 moet het nieuwe winkelcircuit Salmstraat, Gravenstraat, Ansemburgstraat en Markt afgerond zijn. De eerste winkels zullen dan hun deuren openen en de eerste appartementen worden opgeleverd aan de nieuwe bewoners.

H&M kiest voor Geleen
Zonder garantie geen continue proces. We zijn dan ook verheugd te kunnen melden dat op dit moment 70% van de winkelruimten verhuurd is. De reeds bekende namen Jan Linders, Free Record Shop, Zeeman en Bristol hebben getekend, maar we hebben ook een aantal nieuw namen. Het meest in het oog springend is trekker H&M. De populaire modeketen zal in Geleen een familystore openen met heren-, dames en kindermode op een oppervlakte van 1.800 m2 op de hoek Salmstraat/ Gravenstraat. Verder zijn er contracten getekend met New Yorker mode, DA drogisterij, Xenos en Totaal Gemak (lectuur/ tabak/ food and beverage). Met deze contracten is de realisatie van het centrumplan zoals eerder gepresenteerd gegarandeerd.

Wonen in centrum Geleen
Een ander belangrijk feit is de verkoop van de appartementen binnen het centrumplan Geleen. Op dit moment hebben zowel Zo Wonen als Woonpunt hun vertrouwen uitgesproken in het plan. Zo Wonen verhuurt in 2008 45 appartementen op de locatie van het oude V&D pand, Woonpunt tekent voor 66 appartementen op de locatie van de oude C&A/ Hema. De overige 28 appartementen zijn bestemd voor vrije verkoop. De start verkoop staat gepland voor eind 2006. De woningen zijn geschikt voor alle doelgroepen en van alle gemakken voorzien. En hebben natuurlijk een schitterend uitzicht op het nieuwe centrum van Geleen.

De bewoners van het centrum worden binnenkort op de hoogte gesteld van de vorderingen door middel van een nieuwskrant.



Ingezonden persbericht