VU Medisch Centrum

Natalizumab zeer effectief maar risicovol middel tegen multipele sclerose

Het moleculair antilichaam natalizumab is een zeer effectief maar risicovol middel tegen multipele sclerose. Dit concluderen neurowetenschappers van onder andere VU medisch centrum in drie artikelen in de New England Journal of Medicine (NEJM) van deze week. Natalizumab bleek het aantal aanvallen bij een specifieke groep MS-patiënten met tweederde te verminderen en de progressie van de ziekte tegen te gaan. Bij de nu gangbare middelen interferon-beta en glatirameracetaat worden de aanvallen bij een derde van de patiënten onderdrukt.

Vanwege deze vermoede effectiviteit was natalizumab een jaar geleden onder de merknaam Tysabri door de Federal Drug Association (FDA) in een spoedprocedure voor de Amerikaanse markt geregistreerd. Hierna hebben drie patiënten progressieve multifocale leukencephalopathie (PML ) gekregen. Dit is een zeldzame, vaak dodelijke virale aandoening in de hersenen. Vanwege het aangetoonde verband tussen PML en het gebruik van Tysabri is de toediening van het middel destijds wereldwijd stopgezet. Over het mechanisme dat aan dit ontstaan van PML ten grondslag ligt, is nog onvoldoende inzicht verkregen.

In het eerste artikel wordt de werking van Tysabri beschreven bij MS-patiënten die geen ander middel tegen MS gebruikten. De controlegroep werd een placebo voorgeschreven. Het onderzoek vond plaats onder 942 patiënten uit 99 klinieken over de hele wereld. Tysabri bleek de hoeveelheid aanvallen (exacerbaties) met 68% te verminderen. Uit interpretatie van de MRI-scans bleek dat ook de MS-afwijkingen in de hersenen afnamen. De studie werd uitgevoerd onder leiding van MS-deskundige
prof. dr. Chris Polman van VU medisch centrum.

In het tweede onderzoek werd de werking van Tysabri onderzocht onder 1171 patiënten die het middel interferon-beta al gebruikten en desondanks nog ziekte-activiteit hadden. 124 Klinieken namen wereldwijd deel aan de studie. Uit het onderzoek bleek dat de combinatie van Tysabri en interferon-beta de activiteit van de ziekte meer remt dan gebruik van interferon alleen.

In het derde onderzoek werden bloed en hersenvocht onderzocht en hersenscans geïnterpreteerd van meer dan 3000 patiënten met MS of auto-immuunaandoeningen als de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis die met Tysabri waren behandeld. Dit onderzoek werd mede uitgevoerd door MRI-deskundige prof. dr. Frederik Barkhof van VUmc. Er werden geen additionele gevallen van PML aangetoond, het onderzoek leverde goede richtlijnen op voor monitoring van patiënten met MS aan wie Tysabri wordt voorgeschreven en bood inzicht in het diagnosticeren van PML.

Multipele sclerose is een moeilijk te behandelen progressieve neurologische aandoening. Het is een auto-immuunziekte van het centraal zenuwstelsel, waarin de combinatie van ontsteking, demyelinisatie en axonale schade leidt tot progressieve neurologische invaliditeit. Het is nog onduidelijk hoe verdere registratie van Tysabri in Europa zal verlopen.