Gemeente Helden

Gemeente Helden start luierinzameling

Per 1 maart 2006 start de gemeente Helden met de gescheiden inzameling van gebruikte babyluiers en incontinentiemateriaal. De luierinzameling begint met een proef. In eerste instantie worden binnen de gemeente drie inzamelpunten gecreëerd. Hiervoor heeft Stichting Vorkmeer haar medewerking verleend; bij twee kinderdagverblijven komen inzamelpunten. Ook op het Milieupark kunnen de gebruikte babyluiers en het incontinentiemateriaal worden ingeleverd.

Op woensdag 1 maart om 15.00 uur geeft wethouder Rinus Janssen samen met de kinderen van Vorkmeer Kinderopvang Bobo Ruijsstraat 20 het officiële startsein voor de luierinzameling.

Voor de inzameling van de luiers moeten speciale luchtdichte en afsluitbare zakken worden gebruikt. De zakken zijn vanaf 24 februari aanstaande gratis te verkrijgen bij de inzamelpunten. Voor zowel de babyluiers als het incontinentiemateriaal geldt dat u niet verplicht bent deze apart in te leveren. Wij adviseren u echter het wel te doen, omdat het beter is voor het milieu én voor uw portemonnee.

De inzamelpunten:


· Kerkstraat 27 in Panningen (Vorkmeer). Ingang om de hoek via de Nijverheidsstraat.

De container staat op het terrein bij het kinderdagverblijf, bij de poortingang rechts onder het afdak. De container is bereikbaar van 07.00 uur tot 17.00 uur.

Afhalen van de inzamelzakken tijdens kantoortijden.


· Ruijsstraat 20 in Panningen (Vorkmeer), de container staat aan de kant van de Ruijsstraat, aan de linkerzijde van de linkeroprit. De container is dag en nacht bereikbaar.

Afhalen van de inzamelzakken tijdens kantoortijden.


· Industrieterrein 114, Panningen, het Milieupark, de container is bereikbaar tijdens de openingstijden van het Milieupark: woensdag, donderdag vrijdag en zaterdag, van 08.15 uur tot 12.00 uur. Afhalen inzamelzakken tijdens openingstijden.

Recycling

De firma Knowaste in Arnhem recyclet het incontinentiemateriaal en babyluiers voor 100 procent en maakt de reststromen geschikt voor hergebruik. Door deze manier van verwerken worden water, hout en energie bespaard in vergelijking met andere verwerkingsmethoden. Voor de hele luierperiode van een kind komt dat neer op ongeveer 6 bomen, 8000 liter water en een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met 190 liter dieselolie.

Voor ouders met kinderen in de luierperiode en voor kinderdagverblijven (KDV) vormen gebruikte babyluiers de grootste afvalstroom in het restafval. Binnen het totale restafval van de gemeente nemen de babyluiers slechts een bescheiden plaats in met circa 3 tot 7 procent. Voor ouders met kinderen in de luiers en voor kinderdagverblijven is het luierafval vaak 30 tot 50 procent van het afval dat zij produceren.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ans van Cuijk, tel.(077) 466 81 27, of Marlous Aerts, tel. (077) 306 67 28.

17-2-2006 10:07