Ingezonden persbericht


Dikke onvoldoende voor Amsterdamse wethouder van Milieu

Op het nippertje nog wat milieu

In de laatste raadsvergadering voor de verkiezingen gaf Amsterdam Anders/ De Groenen de wethouder van Milieu, Hester Maij, vanmiddag een dikke onvoldoende voor haar invulling de afgelopen vier jaar met een motie van wantrouwen. Raadslid Jupijn Haffmans werd daarna gelukkig nog blij gemaakt met de positieve afloop van drie andere milieupunten: groene daken, de bomenverordening en dierenwelzijn.

Amsterdam Anders/ De Groenen schreef een boekje over alle voordelen van grasdaken: 'Het groene dak van Amsterdam'. Jupijn Haffmans: 'Met een grasdak draag je heel veel bij aan het milieu in de stad: schonere lucht, vasthouden van regenwater, energiebesparing door de isolerende werking en meer leefplek voor kleine dieren. Bovendien wordt de stad er veel groener op en dat is goed voor het welzijn van ons allemaal.' Een groen dak is niet hetzelfde als een dakterras. Het gaat om een volledig bedekt dak met grassen, mossen of andere beplanting. Op een stevig dak kunnen zelfs bomen groeien. Wethouder Maij en ook de raad vonden het een goed idee.

Naar aanleiding van het indienen van een nieuwe bomenverordening door Amsterdam Anders/ De Groenen, heeft het College toegezegd de oude verordening, die stamt uit 1964, te vervangen door een betere waarbij bomen veel beter beschermd worden. Jupijn Haffmans: 'De oude verordening is eigenlijk een kapverordening, waarin bezwaren van omwonenden niet serieus worden genomen. Meestal wordt al gekapt voordat er een uitspraak over is gedaan, zoals we hebben gezien in het Rembrandtpark.' De afgelopen jaren zijn duizenden bomen gekapt in 'vernieuwingsgebieden' zoals de Bijlmer (16.000 bomen!) en projecten als de Zuidas.

De dierenwelzijnsnota die ook vandaag behandeld werd, gaf Amsterdam Anders/ De Groenen aanleiding het gebruik van wilde dieren (zogenaamde exoten) bij evenementen en circussen aan banden te leggen. Een motie om daarvoor een bepaling in de Algemeen Plaatselijke Verordening op te nemen werd door de gemeenteraad aangenomen.