Media deze week
Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.
Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:
mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04
mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00
De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State
(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200502013/1
(Glastuinbouw/Champignonteelt Bommelerwaard) Uitspraak over het besluit van provinciale staten van Gelderland waarbij de Partiële herziening inzake glastuinbouw/champignonteelt Bommelerwaard is vastgesteld. In deze streekplanherziening is een zogenoemde concrete beleidsbeslissing opgenomen. Deze is als volgt omschreven: In de Bommelerwaard zijn voor de periode tot 2015 drie nieuwe concentratiegebieden voor glastuinbouw en/of champignonteelt geprojecteerd met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 250 hectare. Twee ervan liggen op de noordelijke oeverwal in de gemeente Zaltbommel en het derde gebied zal ten oosten van de A2 in de gemeente Maasdriel worden gerealiseerd. Het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland en het provinciebestuur van Zuid-Holland zijn van mening dat provinciale staten van Gelderland onterecht deze concrete beleidsbeslissing hebben vastgesteld. Volgens hen zijn de gevolgen voor de waterkwaliteit van de Afgedamde Maas onvoldoende bij het besluit betrokken. Een aantal inwoners van Zaltbommel is eveneens tegen. Zij vinden dat de noodzaak voor de uitbreiding van de glastuinbouw en champignonteelt onvoldoende is aangetoond. Verder is volgens deze groep onvoldoende aandacht besteed aan de gevolgen voor het landschap, de natuur en de luchtkwaliteit.
* 200502943/1
(Bestuursdwang Rondvaartbedrijf Amsterdam)
Uitspraak over de afwijzing door het dagelijks bestuur van stadsdeel Amsterdam-Centrum van een ligplaatsvergunning en de bestuursdwang die het stadsdeel heeft opgelegd aan het desbetreffende rondvaartbedrijf om drie vaartuigen te verwijderen uit de binnenstad. De rechtbank in Amsterdam heeft in maart 2005 een eerder beroep van het rondvaartbedrijf voor een deel gegrond verklaard. Volgens de rechtbank had het rondvaartbedrijf er door een brief van de dienst Binnenwaterbeheer van uit mogen gaan dat de aanvraag om ligplaatsvergunning zou worden beoordeeld aan de hand van andere criteria dan de formele criteria die nu zijn gehanteerd. Het stadsdeel is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Maar ook het rondvaartbedrijf komt in hoger beroep. Het bedrijf is in tegenstelling tot de rechtbank van mening dat het op grond van het overgangsrecht aanspraak kan maken op een ligplaatsvergunning.
* 200503572/1
(Bestemmingsplan Hoofddorp A4-zone West)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan Hoofddorp A4-zone West van de gemeente Haarlemmermeer. Het plangebied wordt begrensd door de spoorlijn Leiden-Schiphol in het noordwesten, de A4 in het zuidoosten landerijen in het zuidwesten en water van het Achterkanaal van de Geniedijk in het noordoosten. Op dit moment heeft het gebied voornamelijk een agrarische functie. Bedoeling van het bestemmingsplan is in het gebied een duurzaam en hoogwaardig bedrijventerrein te ontwikkelen, onder meer met bedrijven die gebonden zijn aan Schiphol. Het bedrijf Chipshol 2000 heeft bezwaren tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan. Zij is van mening dat het plan economisch niet uitvoerbaar is en dat onvoldoende is onderzocht of kan worden voldaan aan de regels omtrent luchtkwaliteit.
* 200503965/1
(Zorgwoningen verstandelijk gehandicapten Veldhoven) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Zeelst-Noord, herziening zorgwoningen Aangelag van de gemeente Veldhoven. Het plan heeft tot doel de bouw van zorgwoningen van 24 verstandelijk gehandicapten mogelijk te maken in de voormalige achtertuin van het perceel Vijverstraat 1. Een aantal inwoners van Veldhoven is het niet eens met de provinciale goedkeuring. Zij hebben aangevoerd dat op de locatie aanvankelijk laagbouwwoningen voor ouderen zouden komen, daaraan bestaat volgens hen meer behoefte dan aan de zorgwoningen. Verder is aangevoerd dat er alternatieve locaties bestaan en dat deze plek vanwege geluidsoverlast door nabijgelegen horecabedrijven niet geschikt is voor de huisvesting van mensen met een verstandelijke handicap. De geplande zorgwoningen zouden door de verkeerssituatie in die buurt ook slecht bereikbaar zijn voor hulpdiensten.
* 200504340/1
(Bodemsanering Achterhaven Rotterdam)
Uitspraak over de milieuvergunning die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven heeft verleend aan de Gemeentewerken Rotterdam voor het saneren van de bodem aan de Achterhaven 148 en het tijdelijk op- en overslaan van verontreinigde grond naar een binnenvaartschip. Twee inwoners van Rotterdam zijn van mening dat vanwege de omvang van de werkzaamheden niet de deelgemeente, maar de provincie de aanvraag om milieuvergunning in behandeling had moeten nemen. Verder vinden zij het niet juist dat er geen overleg met de omwonenden heeft plaatsgevonden en voeren zij aan dat onduidelijk is hoeveel grond wordt op- en overgeslagen, wat de samenstelling van de grond is en wat de aan- en afvoerroutes van de vrachtwagens zijn.
* 200504726/1
(Crematorium huisdieren en paarden Heelweg-Oost) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor onder meer een crematorium voor huisdieren en paarden aan de Bosboombroekerweg in Heelweg-Oost. Deze zaak heeft eerder gespeeld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 22 december 2004 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak de milieuvergunning vernietigd, omdat niet was vastgelegd wanneer de ovens niet meer in werking mogen zijn en voorzover er vergunning was verleend voor de zogenoemde VP 550H-oven (paardenoven). Die uitspraak is op deze site te lezen onder zaaknummer 200402025/1. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur in maart 2005 een nieuwe beslissing genomen, waarbij de bedrijfstijden zijn vastgelegd en waarbij opnieuw vergunning is verleend voor de paardenoven. Ook nu zijn er weer bezwaren ingediend, gericht tegen het gebruik van deze oven, die is bestemd voor het cremeren van paarden en ponys. Een aantal omwonenden vreest stofhinder bij gebruik van deze oven.
* 200506773/1
(Dwangsom fitnesscentrum Uden)
Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Uden heeft opgelegd aan fitnesscentrum "Hardcore Gym Uden" vanwege overtreding van de geluidsvoorschriften. Volgens het gemeentebestuur is uit geluidsmetingen die zijn verricht in de woning boven fitnesscentrum aan het Piusplein in Uden, gebleken dat in de avondperiode de geluidsnorm wordt overschreden. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat deze illegale situatie moet worden beëindigd. Het fitnesscentrum is het niet eens met de dwangsom die het bedrijf is opgelegd. Het gemeentebestuur heeft volgens het fitnesscentrum niet aangetoond dat sprake is van overtreding van de geluidsnormen, omdat bij de metingen geen rekening is gehouden met mogelijke 'stoorbronnen', zoals de winkels die onder het fitnesscentrum zijn gevestigd.
* 200506998/1
(Exploitatie internetwinkel Den Haag)
Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Den Haag om een ontheffing te verlenen voor het exploiteren van een internetwinkel in de Van der Vennestraat in Den Haag. Het gemeentebestuur van Den Haag voert een beleid dat in de regel in woonstraten geen belwinkels worden toegestaan, ter voorkoming van een dreigende achteruitgang van de woon- en werkomstandigheden. In gebieden in de stad waar de meeste overlast en criminaliteit heersen, de zogenoemde hot spots, worden vanwege de overlastproblematiek geen ontheffingen voor nieuwe vestigingen verleend. De exploitant is ten eerste van mening dat zijn internetwinkel niet is aan te merken als een belwinkel. Verder heeft hij aangevoerd dat over zijn internetwinkel nooit klachten zijn ingediend bij de politie en dat zijn winkel juist een positieve invloed heeft op het gebied. Zie eenzelfde soort zaak met nummer 200507130/1, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak ook op 1 maart 2006 uitspraak doet. In die zaak gaat het om een internetwinkel in de Reitzstraat in Den Haag.