Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 9 / 2006


Zonder stempas geen stem

Op 7 maart 2006 kunt u uw stem uitbrengen in elk willekeurig stemlokaal in Maastricht. Gaat u stemmen? Neem dan uw stempas mee! Want zonder deze stempas kunt niet stemmen. Neem ook uw identiteitsbewijs mee. De voorzitter van het stembureau kan ernaar vragen.


Sjiek en Sjoen? Samen doen! Ook in 2006

Ook in 2006 blijft de gemeente aandacht vragen voor de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente en burgers voor een schone en veilige stad. Onder de noemer `Sjiek en Sjoen? Samen doen!' worden weer gezamenlijke acties georganiseerd.

Gemeenteraad houdt open huis

Kom op zaterdag 4 maart tussen 13.00 en 17.30 uur naar de open dag in het Stadhuis. Er zijn verschillende activiteiten, zoals een politieke markt, een voorproefje van de nieuwe raadszaal in Mosae Forum en voor kinderen is er een speurtocht.

>
Uitzendingen TV Maastricht
>
Culturele biografie
>
Herinrichting Markt, Boschstraat en Hoenderstraat >
Taxi's op busbanen tijdens Tefaf
>
Gemeentelijke belastingen en heffingen
>
Tunnel Maasboulevard tijdelijk afgesloten
>
Invoering combi-parkeren in Biesland
>
Lijsttrekkersdebat op 6 maart
>
Uitvoeringsbesluiten Subsidieverordening muziek- en zanggezelschappen >
Mededelingen 15 februari 2006

Stempas verplicht

Op 7 maart 2006 kunt u uw stem uitbrengen voor de verkiezing van de gemeenteraad in elk willekeurig stemlokaal in Maastricht. Gaat u stemmen? Neem dan uw stempas mee! Zonder stempas kunt u namelijk niet stemmen. Neem ook uw identiteitsbewijs mee. De voorzitter van het stembureau kan ernaar vragen. Bent u uw stempas kwijt? Tot en met 3 maart kunt u een vervangende stempas aanvragen bij het GemeenteLoket.

Overigens zijn de volgende stembureaus niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers:
Basisschool 't Spoor, Kasteel Schaloenstraat 8
Basisschool Het Palet, Arrestruwe 50
Bernard Lievegoed School, Hunnenweg 4
Gebouw Langwaterstraat, Langwaterstraat
Parochiecentrum Ambyerstraat-Zuid 90A
Sacristie Guliëlmuskerk, Olympiaweg 89
Stichting 't Gilde, Pastoor Habetsstraat 42

Een overzicht van alle stembureaus vindt u hier.

top

Sjiek en Sjoen? Samen doen! Ook in 2006

Afbeelding Ook in 2006 blijft de gemeente aandacht vragen voor de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente en burgers voor een schone en veilige stad. Onder de noemer `Sjiek en Sjoen? Samen doen!' worden ook in 2006 weer een enkele accenten gezet.

Bij de 61 ondergrondse milieuperrons in Maastricht worden de komende weken informatieborden geplaatst met spelregels over het gebruik van de perrons en duidelijke instructies voor het gebruik van de container plastic flacons. De vervuilingsgraad van deze container is nog steeds te hoog, omdat er veel plastic materiaal in wordt gegooid dat er niet in thuis hoort.

Wethouder Hazeu plaatste het eerste Sjiek en Sjoen informatiebord in de Schovenlaan in Amby.

Dit jaar wil de gemeente samen met de scholen voor voortgezet onderwijs en het CNME een programma maken met extra aandacht voor de omgeving van de scholen. De scholen reageren erg enthousiast op het voorstel en binnenkort wordt in een workshop met leerlingen, docenten en conciërges het programma verder uitgewerkt. Deze scholenactie is een vervolg op de acties op basisscholen in 2006.

De papierinzameling door verenigingen wordt dit jaar ook verder uitgebreid. Verenigingen kunnen zo een centje bijverdienen en de gemeente bespaart kosten. De komende tijd worden de mogelijkheden voor de diverse verenigingen verder uitgewerkt.

Net als vorig jaar worden in buurten weer acties georganiseerd waarin de onderdelen groen, netheid, straatmeubilair, stoepen en straten extra aandacht krijgen. Ook dit jaar gaat de gemeente weer een prijsvraag organiseren, waarin burgers, verenigingen, buurten, scholen worden opgeroepen om hun buurt, straat, verenigingsterrein of de schoolomgeving extra schoon te maken.

Op het terrein van handhaving gaat de gemeente heel gericht de milieupolitie inzetten op locaties waar burgers de regels aan hun laars lappen. Er worden dan fikse boetes uitgedeeld. Met dit lik op stuk beleid wil de gemeente de vervuiling op bepaalde plekken in de stad terugdringen.

Ook krijgen Maastrichtse stadsdelen eigen onderhoudsteams. Nieuw is ook dat er seizoensgericht wordt gewerkt. Een winter- en zomerscenario speelt in op vervuilingsnelheden, evenementen en winkelopeningstijden. Dit nieuwe veegschema is gebaseerd op proeven die in 2005 zijn gedaan en gaat deze zomer in.

top

Gemeenteraad houdt open huis

Weet nog niet op wie u gaat stemmen? Of wilt u gewoon (weer) eens het Stadhuis van binnen bekijken? Kom dan naar de open dag in het Stadhuis op zaterdag 4 maart 2006 tussen 13.00 en 17.30 uur. U kunt verschillende kamers bezichtigen. U krijgt een voorproefje van hoe de nieuwe raadszaal in Mosae Forum er uitziet. En voor kinderen is er een speurtocht.

Op een politieke markt in de hal komt u alles te weten over de partijprogramma's. U kunt ook in gesprek gaan met de Maastrichtse kandidaat-raadsleden. Misschien wilt u een keer debatteren in de raadszaal?


Uitzendingen TV Maastricht

TV Maastricht zendt op 5 en 6 maart om 21.00 uur het lijsttrekkersdebat uit. Op 7 maart kunt u van 21.00 tot ongeveer 22.45 uur kijken naar de live-uitzending met de uitslagen op TV Maastricht. De uitslag wordt verwacht rond 22.15 uur.


Culturele biografie

Op 16 februari lanceerde wethouder Jean Jacobs de website www.zichtopmaastricht.nl over de culturele biografie van Maastricht. In de loop van de komende maanden wordt de site verder uitgewerkt. Via de site kunt u ook uw eigen verhalen en foto's toevoegen aan de biografie.


Herinrichting Markt, Boschstraat en Hoenderstraat

Op 1 maart worden de lichtmasten op de Boschstraat verwijderd. Deze worden gereviseerd, gestraald en van een nieuwe verflaag voorzien. In een latere fase worden de lichtmasten weer terug geplaatst. Op 6 maart worden enkele bouwketen op de Markt geplaatst. Op de vismarkt worden enkele bomen gerooid. Op de Markt worden tijdelijke bushalten aangelegd. Een week later wordt het huidige busstation op de Markt weggehaald. De bussen stoppen vanaf dat moment op de tijdelijke halteplaatsen. De nieuwe bushaltes zijn herkenbaar aan de bekende halteborden.


Taxi's op busbanen tijdens Tefaf

Om de verkeersdoorstroming rondom het Mecc te bevorderen mogen alle taxi's tijdens de Tefaf (van 9 tot 19 maart) op de lijnbusbanen rijden op het traject Itersondomein, Randwycksingel, Limburglaan, Avenue Ceramique en Wilhelminasingel.

Op basis van artikel 87 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens is besloten om voor alle taxi's ontheffing te verlenen van artikel 81 (berijden genoemde lijnbusbanen) en artikel 78 (volgen van de verplichte richting op de voorsorteerstrook kruispunt Avenue Ceramique - Sphinxlunet). Met deze laatste ontheffing is het toegestaan om de lijnbusbaan op de Avenue Ceramique te vervolgen.

Taxibedrijven die gebruik willen maken van shuttlebussen (voorzien van geel kenteken) dienen deze voertuigen te voorzien van een bord met de tekst `TEFAF' zichtbaar in het voertuig (voor- en achterzijde). Zij mogen dan eveneens gebruik maken van voornoemde ontheffing.


Gemeentelijke belastingen en heffingen

Onlangs heeft de gemeente meer dan 60.000 aanslagen verstuurd voor gemeentelijke belastingen en heffingen. Dit jaar heeft voor de Onroerend zaakbelasting geen nieuwe waardebepaling plaatsgevonden. Er wordt dus geheven naar dezelfde waarde dan in 2005. Voor zover aanpassing ten gevolge van een bezwaarschrift nodig was, is dat gebeurd.

Toch zijn er enkele wijzigingen t.o.v. 2005.
1. Er wordt geen onroerend zaakbelasting meer geheven over het gebruik van woningen. De regel OZBG vindt u niet meer terug op de aanslag. Dat betekent een financieel voordeel voor de meeste burgers van Maastricht. Bij de niet-woningen blijft de OZBG van toepassing. 2. De tarieven zijn geïndexeerd met 1,25 procent. Dat is ruim binnen de marge van maximaal 2 procent die het ministerie toestaat. 3. Het tarief OZBE en OZBG wordt in 2006 geheven per elke volle rekeneenheid van EUR 2.500 waarde. In 2005 was dat per elke volle rekeneenheid van EUR 2.268. De tarieven lijken meer gestegen dan hierboven vermeld, maar in werkelijkheid en berekend over de totale waarde van het onroerend goed gaat de stijging niet boven de 1,25 procent uit.

De gemeente is hard op weg om diverse producten via internet toegankelijk te maken. Vanaf 15 maart kunt u bijvoorbeeld uw gegevens voor de aanslag via www.maastricht.nl opvragen. U kunt dan ook eventueel een bezwaarschrift indienen via internet en de afhandeling volgen. Ook kunt u een hond aan- en afmelden of een nieuwe hondenpenning aanvragen bij verlies daarvan. Voor deze online-diensten hebt u wel een DigiD nodig. Deze kunt u gratis aan te vragen via www.digid.nl en is voor meer overheidsdiensten bruikbaar.