Voedingcentrum


Cacaoconsumptie verkleint kans op sterfte aan hart- en vaatziekten

Het eten van tien gram pure chocolade per dag, gedurende vijftien jaar, verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op sterfte door een hart- of vaatziekte. Dat is gebleken uit de Zutphen Ouderen Studie, een langjarig onderzoek van de Wageningen Universiteit en het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Dit is goed nieuws voor chocoladeliefhebbers, maar matigheid blijft geboden: chocolade bevat veel verzadigd vet en veel energie.

Het onderzoek richtte zich op zoân vijfhonderd mannen van 65 jaar en ouder uit Zutphen. Van 1985 tot 2000 werden zij om de vijf jaar ondervraagd over hun voedingspatroon en leefstijl. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.

Puur of melk?

Uit de resultaten blijkt dat de groep mannen die gemiddeld vier gram cacao per dag at, een jaarlijkse kans had op sterfte door een hart- of vaatziekte die de helft kleiner was dan de groep die nooit cacao gebruikte. Om vier gram cacao binnen te krijgen, moet iemand tien gram pure of dertien gram melkchocolade eten. Dat staat ongeveer gelijk aan een flink chocolade-eitje puur, of twee kleine eitjes melkchocolade.

Flavanolen
De lagere sterfte kon niet worden verklaard uit de gemeten lagere bloeddruk bij de groep mannen met het hoogste cacaogebruik. Mogelijk spelen directe effecten van flavonolen (een anti-oxidant uit cacao) op de vaatwandfunctie of op de samenklontering van bloedplaatjes een rol. Nader onderzoek is hierbij nog geboden. De positieve resultaten zijn echter geen vrijbrief voor het ongebreideld eten van chocolade. Matigheid wordt aangeraden vanwege de hoeveelheid verzadigd vet en calorieën in chocolade.