Voedingcentrum
Cacaoconsumptie verkleint kans op sterfte aan hart- en vaatziekten
Het eten van tien gram pure chocolade per dag, gedurende vijftien
jaar, verlaagt de bloeddruk en vermindert de kans op sterfte door een
hart- of vaatziekte. Dat is gebleken uit de Zutphen Ouderen Studie,
een langjarig onderzoek van de Wageningen Universiteit en het RIVM
(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Dit is goed nieuws
voor chocoladeliefhebbers, maar matigheid blijft geboden: chocolade
bevat veel verzadigd vet en veel energie.
Het onderzoek richtte zich op zoân vijfhonderd mannen van 65 jaar en
ouder uit Zutphen. Van 1985 tot 2000 werden zij om de vijf jaar
ondervraagd over hun voedingspatroon en leefstijl. De resultaten van
het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Archives of
Internal Medicine.
Puur of melk?
Uit de resultaten blijkt dat de groep mannen die gemiddeld vier gram
cacao per dag at, een jaarlijkse kans had op sterfte door een hart- of
vaatziekte die de helft kleiner was dan de groep die nooit cacao
gebruikte. Om vier gram cacao binnen te krijgen, moet iemand tien gram
pure of dertien gram melkchocolade eten. Dat staat ongeveer gelijk aan
een flink chocolade-eitje puur, of twee kleine eitjes melkchocolade.
Flavanolen
De lagere sterfte kon niet worden verklaard uit de gemeten lagere
bloeddruk bij de groep mannen met het hoogste cacaogebruik. Mogelijk
spelen directe effecten van flavonolen (een anti-oxidant uit cacao) op
de vaatwandfunctie of op de samenklontering van bloedplaatjes een rol.
Nader onderzoek is hierbij nog geboden. De positieve resultaten zijn
echter geen vrijbrief voor het ongebreideld eten van chocolade.
Matigheid wordt aangeraden vanwege de hoeveelheid verzadigd vet en
calorieën in chocolade.