Gemeente Voorschoten

Persberichten - Binnen half jaar Keurmerk Veilig Ondernemen in Dobbewijk
Uitgebracht op: woensdag 1 maart 2006

Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) is binnen een half jaar een feit voor de Dobbewijk in Voorschoten. Dat beloven partijen elkaar in een intentieverklaring, die op 28 februari a.s. om 09.00 uur wordt ondertekend in het gemeentehuis van Voorschoten. De partijen die meewerken aan het veilig, schoon en leefbaar maken van de Dobbewijk zijn de Ondernemersvereniging Voorschoten (OVV), de buurtvereniging Recht door Recht, de gemeente Voorschoten, regiopolitie Hollands Midden, brandweer en MKB-Nederland. Het KVO voor bedrijventerreinen (KVO-B) is een landelijk gestructureerde aanpak om criminaliteit en overlast terug te dringen.

De Dobbewijk, een gebied met woningen en bedrijven, gelegen aan de westkant van Voorschoten, staat al langere tijd op de agenda bij de gemeente Voorschoten. In de afgelopen jaren is er veel gesproken over het verbeteren van de uitstraling van de wijk en het in evenwicht brengen van wonen en werken in de wijk. Kortom, een heus revitaliseringsproces. Dit is een gemeenschappelijke klus die alleen kan worden uitgevoerd wanneer wordt samengewerkt tussen de O.V.V., de buurtvereniging, de gemeente Voorschoten, regiopolitie Hollands Midden en de brandweer. In dit licht is het Keurmerk Veilig Ondernemen een ideaal instrument. Dit omdat het Keurmerk tot doel heeft publiek-private samenwerking tussen partners, zoals ondernemers, gemeente, politie en brandweer, te bewerkstelligen. In de Dobbewijk zal gewerkt worden aan een (unieke) combinatie van het Keurmerk Veilig Ondernemen en het Keurmerk Veilig Wonen.
Met de ondertekening van de verklaring spreken de partners de intentie uit om de revitalisering van dit gebied gezamenlijk aan te pakken. Met het KVO-B-proces hopen gemeente en partners dan ook het ondernemersklimaat alsmede de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van het gebied voor ondernemers en bewoners te verbeteren.

Om een goed en duidelijk beeld te krijgen van de huidige situatie in de Dobbewijk wordt eerst een enquête gehouden onder de betrokken ondernemers en bewoners. . De uitkomsten van de enquête worden beschouwd als een nulmeting. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het antwoord op de volgende vragen. Hoe zit het met het gevoel van veiligheid en overlast onder ondernemers, bewoners, bezoekers en werknemers? Hoeveel van de betrokkenen wordt wel eens geconfronteerd met diefstal, inbraken of overlast?De nulmeting geeft ook een goed beeld over de aard en de tijdstippen van overlast in het gebied. Dan volgt een Plan van Aanpak waarin staat beschreven hoe de situatie kan worden verbeterd. Vervolgens wordt een convenant gesloten tussen alle betrokken partijen waarin alle gemaakte afspraken worden vastgelegd. De eerste certificering van dit betreffende gebied kan binnen een half jaar een feit zijn. Het Keurmerk Veilig Ondernemen biedt concreet de mogelijkheid om gezamenlijk maatregelen te treffen. Hierbij wordt ook gedacht aan het verbeteren van de communicatiemiddelen tussen gemeente en ondernemers en bewoners.

In heel Nederland worden momenteel veel gebieden veiliger en schoner gemaakt met behulp van de KVO-B-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze. Overlast en schade verminderen aanzienlijk en de leefbaarheid neemt in belangrijke mate toe. MKB-Nederland begeleidt terreinen en biedt kosteloos hulp aan door inzet van procesbegeleiders KVO-B.


- einde bericht -