Heliview Marketingservices

Internationalisering en illegale werknemers in het Nederlandse bedrijfsleven

01-03-2006

Steeds meer bedrijven besteden werk uit aan lage loonlanden en maar liefst 7% krijgt aanbiedingen voor illegale werknemers van uitzendbureaus. Het aantal bedrijven dat werknemers afkomstig uit nieuwe EU landen in dienst heeft, blijft gelijk met circa 9%. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktmonitor van marktonderzoekbureau Heliview waarbij afgelopen jaar extra aandacht besteedt werd aan internationalisering en illegaliteit. Het grootschalige onderzoek onder 800 P&O managers wordt jaarlijks herhaald en brengt het gehele arbeidsmarktproces van Nederlandse bedrijven (met meer dan 20 werknemers) in kaart.

Volgens de ABU telt Nederland maar liefst 6.600 malafide uitzendbedrijven. Deze bedrijven werken doorgaans met illegalen, werken niet in lijn met CAO-afspraken of dragen geen sociale premies en belastingen af. Circa 7% van de werkgevers heeft het vermoeden aanbiedingen te hebben gekregen van dit type uitzendbedrijven. Vorig jaar heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een persbericht gemeld dat circa 8% van de gecontroleerde uitzendbureaus zich schuldig maakte aan illegaliteit.

Uit het onderzoek van Heliview blijkt dat, wat betreft internationalisering, 5% van de bedrijven (met meer dan 20 werknemers) werk aan de lage loonlanden uitbesteedt of dit op korte termijn zal doen. Vorig jaar bedroeg dit nog 3%. Uitbesteding van werk aan lage loonlanden staat dan nog wel in de kinderschoenen, maar met name in de industrie (14%) komt dit veel voor.

Het aantal bedrijven dat werknemers in dienst heeft die afkomstig zijn uit de nieuwe EU-landen (Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Malta en Grieks Cyprus) is ten opzichte van vorig jaar vrijwel gelijk gebleven (9%). Over het algemeen worden de nieuwe EU burgers in alle branches ingeschakeld. Circa één op de tien werkgevers is van plan om in de komende 12 maanden werknemers uit de nieuwe EU-landen aan te nemen, met name de bedrijven met meer dan 50 werknemers.