Gemeente Helmond


---

Helmonders en sport

Uit recentelijk onderzoek onder Helmondse volwassenen is naar voren gekomen dat maar de helft hiervan sport. Niet sportende Helmonders geven aan geen interesse, geen tijd of de leeftijd hiervoor niet te hebben.

Sport is de laatste jaren onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen omvangrijker en veelzijdiger geworden. Het speelt een belangrijke rol op verschillende gebieden, zoals volksgezondheid, economie, werkgelegenheid, criminaliteitspreventie, sociale participatie en het bevorderen van de integratie van allochtonen en gehandicapten. Daarom vindt gemeente Helmond het belangrijk om te weten hoe het met de inzet bij sportactiviteiten van Helmondse bevolking gesteld is.

Uit de nota Deelname aan Sport is naar voren gekomen dat onder de Helmondse volwassenen maar de helft sport. De nota is onderdeel van de inwonersenquête 2004/2005 van de gemeente Helmond. Met deze cijfers ligt het aandeel aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde. Er is toch een lichtpuntje, in vergelijking met de eerste meting in 1997 gaan deze cijfers de goede kant op.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mannen iets actiever zijn dan vrouwen op het gebied van sport. Het aandeel van de Helmondse jeugd (6-18 jaar) dat sport is de laatste jaren stabiel gebleven. In de Binnenstad en in Helmond-West wordt het minste gesport. De voornaamste redenen waarom mensen niet sporten zijn: geen tijd, de leeftijd en houdt er niet van.

Tweederde van de inwoners van Helmond geeft aan voldoende mogelijkheden te hebben om de sport te beoefenen die ze willen. Bij de vraag wat men mist wordt het ontbreken van een openluchtzwembad en een kwalitatief goed zwembad het vaakst genoemd.

De uitkomsten van dit onderzoek zullen de basis vormen voor de verder ontwikkeling van het beleid en het gemeentelijke sportvoorzieningenpakket. De mening van de inwoners zal hierin meegenomen worden, onder het motto "Helmond gaat ervoor!!!"


---

| |