Algemene Onderwijsbond

AOb-onderhandelaar Marlieze Warnaar: "Rotterdamse aanpak voorbeeld voor Nederland"

Honderden ID-banen via scholing naar een baan

Utrecht, 1 maart 2006. De Algemene Onderwijsbond, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben met de gemeente Rotterdam, opleidingsinstituten en werkgevers een intentieverklaring getekend om 600 tot 1000 ID-ers (In-en Doorstroombanen) een opleidingstraject aan te bieden in combinatie met en baan. Dit wordt mogelijk door afspraken tussen het vakbonden en werkgevers van verschillende sectoren en door een tijdelijke stimuleringsregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. ROC Albeda zal het opleidingstraject als samenwerkingspartner een deel coördineren.

In Nederland waren ongeveer 10.000 mensen met een ID-baan werkzaam in het onderwijs waarvan een groot deel werkzaam is als klassenassistent, conciërge of technische ondersteunend personeel.

Doordat de landelijke overheid bezuinigt op de ID-banen en de financiële verantwoordelijkheid voor de gevolgen daarvan bij de gemeenten heeft neergelegd, dreigen veel ID-ers in de bijstand terecht te komen.

"En dat is wrang", zegt Marlieze Warnaar, sectorbestuurder van de AOb en namens de bonden medeverantwoordelijk voor de totstandkoming van de samenwerking. "Het ministerie heeft jarenlang mooi weer gespeeld door deze goedkope krachten in te zetten als goedkope conciërge of klassenassistent en zegt nu 'los het maar op'. Ik ben blij dat we met de gemeente Rotterdam een nette oplossing hebben gevonden om de mensen met een ID-baan de kans te geven zich om te scholen of om dat papiertje te halen voor het werk dat ze nu toch al doen." Ongeveer 600 tot 1000 ID-ers krijgen binnenkort een uitnodiging voor een evenement, waarin de opleidings- en carrièremogelijkheden voor ID-ers centraal staan.

Het gaat om ID-ers waarvan in een assessment is vastgesteld dat zij het mbo- of hbo-niveau kunnen halen. Kansen op werk in de regio Rotterdam liggen vooral op en boven mbo-niveau. Voor 1 augustus moet per ID-er een scholingsplan worden ingeleverd bij het ministerie. Om voor geld van het ministerie van SZW in aanmerking te komen moeten de vakbonden met de scholingstrajecten instemmen.

Marlieze Warnaar: "Ik hoop dat deze Rotterdamse aanpak gevolg krijgt in de rest van Nederland want veel ID-ers zijn als assistent of conciërge hoognodig in het onderwijs!"


---- --