Peijs weigert terugdraaien kilometerteller strafbaar te maken

Nap

NAP zeer teleurgesteld

De Stichting Nationale Auto Pas (NAP) is bijzonder teleurgesteld over het feit dat minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) het terugdraaien van kilometertellers niet strafbaar gaat stellen.
Zij vindt dat niet nodig, gelet op de bestaande mogelijkheden hier civielrechtelijk tegen op te treden. Ook vindt zij het in strijd met het beleid van dit kabinet geen onnodige wettelijke regels op te stellen. Dit antwoordt zij de vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat naar aanleiding van schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden mevrouw Roefs (PvdA), mevrouw De Pater (CDA) en de heer Hofstra (VVD).

NAP vindt dat de minister de consument en de autobranche lelijk in de kou laat staan. De autobranche pleit namelijk al vele jaren voor het wettelijk verbieden van tellerfraude, gelet op de grote maatschappelijke schade, die meer dan 150 miljoen euro per jaar bedraagt. Nog onlangs won NAP een kort geding tegen een 'terugdraaier'. Het manipuleren van kilometerstanden is 'maatschappelijk zeer ongewenst' en 'in strijd met ongeschreven regels', aldus de rechter.

Het spijt NAP ook om vast te stellen dat de minister het niet nodig vindt de consument wettelijke bescherming te bieden als hij de dupe wordt van tellerfraude bij de aanschaf van een gebruikte auto. Nu moeten NAP, de autobranche en consumenten tal van procedures beginnen om hun gelijk te krijgen bij zaken met teruggedraaide tellers. Dit gaat bovendien een onnodige druk op de rechterlijke macht veroorzaken. Die consument moet nu een lange en moeizame weg bewandelen om aan te tonen dat hij is opgelicht, waarbij de bewijsvoering moeilijk is. Het argument dat de minister aanvoert is een drogreden: een wettelijke regeling is immers voor de consument een veel betere bescherming en is een makkelijker manier om zijn recht te halen.

De minister belast nu met haar antwoord de autobranche met de opsporingstaak en met alle daarmee gemoeide kosten, die worden betaald door de autobedrijven en consumenten. NAP vindt dat de overheid zich hiermee wel erg makkelijk afmaakt van haar taak als rechtsbeschermer.

Het Tweede Kamerlid mevrouw L. Roefs (PvdA), die eerder het initiatief nam met de schriftelijke vragen aan de minister, heeft NAP inmiddels laten weten een initiatief wetsvoorstel te gaan voorbereiden, met steun van de Kamerleden De Pater (CDA) en Hofstra (VVD).

(c) Stichting Nationale Auto Pas, 1 maart 2006

Voor nadere toelichting op dit bericht kunt u contact opnemen met de directeur va de Stichting Nationale Auto Pas, de heer E. Uildriks, e.uildriks@autopas.nl of telefonisch op

020 - 7951111, mobiel 06 - 51574665.