Erasmus MC



01-03-2006: Elf miljoen euro voor medische bedrijvigheid in Rotterdam

Op 1 maart hebben Erasmus MC, Rabobank Rotterdam en Gemeente Rotterdam een intentieovereenkomst gesloten voor een gezamenlijke investering van minimaal 11 miljoen euro in de biomedische bedrijvigheid in Rotterdam. De overeenkomst is tot stand gekomen uit het initiatief van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) en Erasmus MC om vanuit wetenschappelijke vindingen en kennis van Erasmus MC meer economische activiteiten en bedrijvigheid in de regio te ontwikkelen. Op termijn verwachten de initiatiefnemers meer banen en bedrijven in de biomedische en zorgsector in Rotterdam.

Nieuwe bedrijvigheid
Erasmus MC is op dit moment de grootste werkgever in Rotterdam en biedt aan ruim 10.000 mensen werk. Het investeringsfonds van 11 miljoen euro wordt gebruikt om biomedische vindingen en kennis, door nieuw op te richten bedrijven naar de markt te brengen. Voorbeelden hiervan zijn: kennis op het gebied van nieuwe medicijnen en vaccins tegen virussen. De biomedische en zorgsector is, naast de haven, van grote economische betekenis voor de stad Rotterdam.

Medische ambities
Met de nieuwe initiatieven wil Rotterdam haar economische ambities op biomedisch gebied waarmaken. Drie jaar geleden is door Erasmus MC samen met de gemeente Rotterdam de Erasmus MC Incubator opgericht. De incubator is binnen Erasmus MC de broedplaats voor nieuwe bedrijvigheid gebaseerd op biomedische en technologische kennis. Tot nu toe zijn op deze wijze 40 nieuwe bedrijven opgericht, waarvan 21 binnen Erasmus MC Holding en 19 in de incubator. Deze bedrijven vertegenwoordigen 300 arbeidsplaatsen (fte) en hebben geleid tot nieuw onderzoek. Dit onderzoek leidt op zijn beurt weer tot nieuwe vindingen en bedrijvigheid. Bovendien zorgen de nieuwe bedrijven voor een flink aantal afgeleide arbeidsplaatsen, omzet en werk voor Erasmus MC en andere bedrijven.

Schieveen
De betrokken partijen voorzien de komende jaren een groei van het aantal biomedische en kennisintensieve bedrijven in Rotterdam. Het toekomstige bedrijventerrein Science- en Business Park in Schieveen wordt ingezet om deze bedrijven te huisvesten.