Gemeente Rotterdam

Nr.72
1 maart 2006

Gemeente en openbaar onderwijs openen Time Out voorziening Opvang scholieren met gedragsproblemen

De gemeente Rotterdam heeft woensdag met het schoolbestuur BOOR (openbaar onderwijs) een onderwijs opvangvoorziening voor leerplichtige jongeren met zware gedragsproblemen geopend. De opvang in de deelgemeente Charlois biedt plaats aan 28 scholieren uit het voortgezet onderwijs. Het schoolbestuur CVO (christelijk onderwijs) begon vorig najaar eenzelfde opvang in Schiebroek. Ook LMC (algemeen bijzonder onderwijs) volgt binnenkort, waardoor in Rotterdam totaal 84 plaatsen voor leerplichtige delinquenten ontstaan.

De leerlingen verblijven drie maanden in de opvang. Een verlenging met maximaal één periode is mogelijk. Zo ontstaat jaarlijks voor enkele honderden jongeren opvang. Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) opende de voorziening die Time Out heet. ,,Deze jongeren krijgen een 'time out', omdat ze even niet te handhaven zijn op hun school. Maar alles is erop gericht dat ze weer terugkeren om hun diploma te halen. Liever een 'time out' dan een 'drop out''', aldus wethouder Geluk.

Trainingen voor gedragscorrectie
De opvang is bestemd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs die op hun eigen school vastgelopen zijn. Sommige scholieren zijn met justitie in aanraking geweest. Scholen melden de leerlingen aan, waarna een intakecommissie over toelating besluit. Voorwaarde voor toelating is een indicatie voor jeugdzorg. Doel is om de moeilijk handelbare jeugd met een intensief programma van drie maanden terug naar school te krijgen. In de nieuwe opvangvoorziening krijgen de jongeren naast het gewone onderwijs ook trainingen om het gedrag te corrigeren. Ze leren onder andere om te gaan met agressie en voor zichzelf doelen te stellen. In Time Out werkt personeel uit het onderwijs en de jeugdzorg. Time Out besteedt ook aandacht aan het herstellen van de relatie met de oude school, bijvoorbeeld tussen de leerlingen en docenten met wie de relatie verstoord is geraakt.

Lichte en zware variant in opvang
Rotterdam streeft naar een totaal van 154 onderwijs opvangplaatsen voor ongeveer 450 scholieren met gedragsproblemen. Voorheen zaten de moeilijk handelbare, soms criminele jongeren samen met jongeren met veel minder zware problemen in één opvang. Dit gaf voor beide groepen problemen. Samen met de Stadsregio en de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs zijn er nu onderwijs opvangvoorzieningen gerealiseerd voor de lichte en zwaardere categorieën probleemleerlingen. Van de 154 plaatsen worden er 84 ingericht voor de leerlingen met zware gedragsproblemen.

noot voor de redactie/