Gemeente Rotterdam

Nr. 71
1 maart 2006

Bouw parkeergarage Insulindeplein van start
140 parkeerplaatsen in volautomatische garage

Rotterdam bouwt onder het toekomstige Insulindeplein de eerste gemeentelijke volautomatische parkeergarage met ruimte voor 140 auto's. De parkeergarage kan in het tweede kwartaal van 2007 in gebruik worden genomen. Verkeerswethouder Stefan Hulman: "In Rotterdam werken we hard aan een bereikbare en leefbare stad. Je auto goed kunnen parkeren is daarvoor een belangrijke voorwaarde. Doordat we iedere euro die we voor parkeren ontvangen investeren in parkeervoorzieningen kunnen we garages zoals onder het Insulindeplein bouwen".

De parkeerdruk in Bergpolder - de wijk waar het Insulindeplein in ligt - was erg hoog. Om dit te reguleren is in juni 2004 betaald parkeren ingevoerd. Overdag is de parkeerdruk hierdoor verminderd, 's avonds en 's nacht blijft er echter een structureel te kort aan parkeerplaatsen. Als de druk ook na invoering van betaald parkeren hoog blijft, is het bouwen van meer parkeerplaatsen een goede optie. Gekozen is voor een ondergrondse parkeergarage, met daarbovenop een plein met groen en speelvoorzieningen. De parkeergarage wordt onder andere betaald uit de inkomsten van betaald parkeren.

Volautomatisch
Parkeergarage Insulindeplein is de eerste volautomatische garage die door de gemeente wordt gebouwd. De auto wordt in een lift gereden, de lift brengt de auto naar een automatisch voertuig en deze zet de auto op de parkeerplek. Een volautomatische garage is veilig en schoon, en benut de beschikbare ruimte optimaal.

Deze nieuwbouw is onderdeel van het Bouw- en Investeringsprogramma Stallen en Parkeren, waarin naast een ambitieus nieuwbouwprogramma, ook de verbetering van de bestaande gemeentelijke garages en P+R terreinen voor de periode tot en met 2010 is opgenomen. De uitvoering van dit programma wordt met name gefinancierd vanuit de inkomsten van het gemeentelijke parkeerbeleid.

noot voor de redactie/