Den Haag, 1 maart 2006
Vragen van het lid Arib(PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
over het voorschrijven van geneesmiddelen door praktijkondersteuners
1.
Bent u op de hoogte van het bericht in de Volkskrant over een onderzoek in "Huisarts en Wetenschap" dat uitwijst dat praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten de wet overtreden door geneesmiddelen voor te schrijven?
2.
Wat is uw mening over het feit dat huisartsen de controle over hun patiënten soms geheel overdragen aan de praktijkondersteuner?
3.
Wat vindt u van het feit dat ruim de helft van de huisartsen diabetespatiënten niet meer blijkt te zien, hun expertise verliezen en daardoor niet meer in staat zijn om een goede controle uit te voeren?
4.
Op welke wijze gaat u de wet handhaven en ervoor zorgen dat praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten stoppen met het uitschrijven van geneesmiddelen en het instellen van patiënten op insuline?
5.
Bent u het met mij eens dat praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten geen opleiding hebben gevolgd, die hen voldoende expertise geeft om het voorschrijven van geneesmiddelen en het instellen van patiënten op insuline van de huisarts over te nemen?
6.
Als u de farmaceutische industrie zou vertegenwoordigen en een nieuw geneesmiddel op de markt zou willen introduceren, wie zou u dan, gezien de kans van slagen, benaderen, de huisarts of de praktijkondersteuner? Wie is volgens u het gemakkelijkst te beïnvloeden? Waarom?
7.
Welke verklaring geeft u voor het feit dat ruim 70% van de huisartspraktijken op initiatief van de praktijkondersteuners nieuwe medicijnen, die niet standaard zijn, voorschrijft?
8.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt volgens het bericht in de Volkskrant, dat de taakverschuiving van huisartsen naar praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten nooit tot een gebrek aan controle mag leiden en dat de huisartsen aansprakelijk blijven voor eventuele fouten. Betekent dit dat de Inspectie alleen constateert dat de taakverschuiving ongewenste gevolgen zou kunnen hebben en in dat geval de verantwoordelijkheid bij de huisarts legt? Zo nee, In welke mate en op welke wijze gaat de Inspectie actief optreden?
9.
Vindt u het logisch en verstandig om praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten die nu in de praktijk al geneesmiddelen voorschrijven zonder controle van de huisarts, een wettelijke bevoegdheid te geven om dit te blijven doen, terwijl onderzoek uitwijst dat onvoldoende medische controle plaatsvindt en dat praktijkondersteuners, verpleegkundigen en doktersassistenten makkelijker zijn over te halen door de farmaceutische industrie?
10.
Wat gaat u concreet doen om er voor te zorgen dat huisartsen in staat zijn hun werk correct en veilig uit te voeren en patiënten te garanderen dat geneesmiddelen veilig worden voorgeschreven?
11.
Bent u bereid deze vragen vóór aanvang van de tweede termijn van de behandeling van de Geneesmiddelenwet te beantwoorden?
---
Met vriendelijke groet,
Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting
Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 103
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl
Partij van de Arbeid