Glaxosmithkline

Baby's beschermd tegen ernstige diarree en overgeven
Drinkvaccin tegen rotavirus binnenkort in nederland beschikbaar

Zeist, 1 maart 2006 - De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven om Rotarix(tm) binnen de Europese Unie op de markt te brengen. Rotarix is het eerste vaccin dat beschikbaar komt voor de preventie van gastro-enteritis veroorzaakt door het zeer besmettelijke rotavirus. Het vaccin van GlaxoSmithKline is geregistreerd voor zuigelingen vanaf de leeftijd van 6 weken. Rotavirus is de meest voorkomende virale oorzaak van (ernstige) diarree en overgeven bij kinderen onder de vijf jaar. De hoge mate van besmettelijkheid van het rotavirus maakt het moeilijk om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan 1. Daarom wordt vaccinatie gezien als de enige maatregel met een duidelijk effect op het voorkomen van ernstige diarree en braken ten gevolge van rotavirusinfectie. Jonge kinderen zijn het meest kwetsbaar. Zij hebben een verhoogd risico op ziekenhuisopname. Binnen Europa maakt rotavirus jaarlijks 87.000 ziekenhuisopnames noodzakelijk en meer dan 700.000 doktersbezoeken 2.
In Nederland zijn er jaarlijks enkele duizenden gevallen van ziekenhuisopname door uitdroging als gevolg van ernstige infectie met het rotavirus. De Nederlandse vestiging van GlaxoSmithKline verwacht Rotarix uiterlijk eind mei 2006 beschikbaar te hebben.

KINDVRIENDELIJK DRINKVACCIN
Rotarix is het eerste orale rotavirus vaccin voor baby's dat in Nederland beschikbaar komt. Het vaccin is ontwikkeld in de vorm van een drinkvaccin. Het wordt gegeven in twee doses van 1 milliliter op de leeftijd van ongeveer twee en vier maanden. Hierdoor is vroege bescherming mogelijk tegen de piek van rotavirus infecties op de leeftijd van 6-24 maanden 3,4. Rotarix biedt bescherming door de natuurlijke infectie na te bootsen, echter zonder de lichamelijke verschijnselen en mogelijke nadelige complicaties. Het vaccin geeft een goede immuunrespons en kan met alle belangrijke overige kindervaccinaties worden gecombineerd.
De resultaten van het meest recente onderzoek dat in de New England Journal of Medicine is gepubliceerd, toont aan dat het vaccin van GlaxoSmithKline 100% effectief is tegen ernstige rotavirusinfectie 5.
Voor meer informatie over rotavirusinfectie: www.vaccinatiesvoorkinderen.nl

OVER GLAXOSMITHKLINE
GlaxoSmithKline behoort tot een van de meest vooraanstaande vaccinproducenten ter wereld. In België is het centrum gevestigd van alle activiteiten van GlaxoSmithKline op het gebied van vaccinresearch, -ontwikkeling en -productie. GlaxoSmithKline heeft 1500 wetenschappelijk onderzoekers in dienst die zich uitsluitend bezighouden met het ontdekken van nieuwe vaccins en het ontwikkelen van meer kosteneffectieve en geschikte combinatieproducten om infecties te voorkomen die over de gehele wereld ernstige medische problemen veroorzaken.
In 2005 distribueerde GlaxoSmithKline meer dan 1,5 miljard doses vaccins naar 165 landen in zowel de ontwikkelde als de ontwikkelingslanden. Dat is een gemiddelde van meer dan 3 miljoen doses per dag.

EINDE PERSBERICHT