Haagse hogeschool

Lectoren Haagse Hogeschool over 'burgerschap' in boek Wereldstedelingen

Bij traditionele instellingen, zoals uitgevers en ziekenhuizen leeft de angst dat weblogs leiden tot leugens, roddels en ongefundeerde geruchten. Het is niet helder hoe serieus berichten moeten worden genomen, omdat vaak niet duidelijk is wie de afzender is.

Professionele organisaties kunnen zelf een bijdrage leveren om de kwaliteit van de berichtgeving te bewaken. Als zij zich zorgen maken over de kwaliteit, moeten zij internetburgers juist helpen door bijvoorbeeld een platform te ontwikkelen waarop burgers hun producten kunnen publiceren of door basismateriaal te leveren.

Wereldstedelingen en burgerschap
Dit bepleit Dick Rijken, lector Informatie, Techniek en Samenleving aan de Haagse Hogeschool/TH Rijswijk in het nieuwe boek Wereldstedelingen. In dit boek staan artikelen van de lectoren aan de Haagse Hogeschool over het thema 'burgerschap'. Onderlinge verhoudingen veranderen, de relaties tussen burger, overheid en samenleving ook. Dat betekent dat het begrip burgerschap een nieuwe invulling krijgt in verschillende sectoren van die samenleving. Wat is het, wat betekent het en welke rol spelen verschillende partijen in deze ontwikkeling? In 'Wereldstedelingen' komt een breed scala van onderwerpen die een relatie hebben met het thema burgerschap aan de orde. Van vrijwilligers die hun straat leefbaar houden door het opstellen van stadsetiquette tot ondernemers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid vertalen naar een corporate citizenship. Van de nieuwe internetburgers die zich op een andere manier organiseren tot de moedeloze allochtone burger die gediscrimineerd wordt aan de deur van Haagse horecagelegenheden.

Nieuwe digitale netwerken
Weblogs passen in de huidige tijd waarin mensen zich afwenden van het georganiseerde maatschappelijk middenveld en waarin kerk, vakbonden en politieke partijen terrein verliezen. Veel politici hebben een weblog waarop zij zelf hun nieuws publiceren. De weblogs van Jan Marijnissen en Gerrit Zalm zijn bekende voorbeelden. Maar ook anonieme burgers laten op het web volop van zich horen. Op sites als geenstijl.nl schrijven mensen onder pseudoniemen over het dagelijkse nieuws. De site trekt per dag ongeveer 75.000 bezoekers en behoort tot de top 10 van bestbezochte actualiteitensites van Nederland.

Mensen met gedeelde belangen organiseren zich in nieuwe, digitale netwerken. Een voorbeeld is de gratis internet encyclopedie Wikipedia, waarbij iedere bezoeker informatie kan toevoegen, veranderen of verwijderen. Men hecht meer waarde aan het verslag van bijvoorbeeld een medegebruiker dan van een professioneel recensent.

Wantrouwen
Bij veel traditionele partijen, van omroep tot museum, van ziekenhuis tot politieorganisatie, bestaat wantrouwen ten aanzien van deze verschuiving. De oorzaak van het matige enthousiasme is voornamelijk inhoudelijk: 'Wie garandeert nog kwaliteit als iedereen maar wat gaat roepen?'. Om kwaliteit te behouden kunnen traditionele organisaties ondersteuning bieden. Zij kunnen vanuit de eigen professionaliteit het goede voorbeeld geven. Zij inspireren internetburgers door hoogwaardige producten te leveren die fungeren als maatstaf. Ook kunnen zij een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van podia waarop internetburgers hun producten publiceren. Instellingen produceren dan niet alleen zelf kennis vóór de samenleving, zij richten zich zo ook op het organiseren van kennisproductie dóór de samenleving.

Burgerschap en de Haagse Hogeschool
De Haagse Hogeschool is een brede kennisinstelling in de regio Den Haag. Het Haagse profiel van stad van 'recht, vrede en veiligheid', stad met een sterk internationaal en multicultureel karakter, waar de overheid en dienstverlening prominent aanwezig zijn, is terug te zien in de opleidingen van de Haagse Hogeschool. De Haagse Hogeschool heeft speciale aandacht voor internationale, multiculturele, overheid- en bedrijfsgerichte opleidingen en onderzoeksonderwerpen. De lectoren leveren naast de vernieuwing van onderwijs en ontwikkeling van onderzoek een bijdrage aan de versterking van kennisontwikkeling in en met de regio.