Gemeente Hilversum

Vragen Groen Links inzake stemoproepen voor niet westerse allochtonen


1 maart 2006
Aan: Het College van B. en W.
D.d. 28 02 2006

Geacht college,
Hedenmiddag hebben wij vernomen dat twee in Hilversum woonachtige vreemdelingen van het hoofd van het stembureau alsnog een stemoproepkaart hebben ontvangen, nadat zij zich beklaagd hadden dat zij langer dan vijf jaar legaal in Nederland verblijven en desondanks geen oproep voor de gemeenteraadsverkiezingen hadden ontvangen.

Omdat ik niet uitsluit dat er in Hilversum meer van zulke gevallen zijn, stel ik u op grond van artikel 41 van ons reglement de volgende schriftelijke vragen:

1. Wat is de oorzaak dat bovengenoemde personen aanvankelijk geen oproep hadden ontvangen?

2. Als één van de mogelijke oorzaken is dat gebruik gemaakt is van registraties en gegevens van de IND, bestaat dan de kans dat nog meer vreemdelingen in Hilversum ten onrechte geen stemoproep hebben ontvangen?

3. Was het een eigen Hilversums initiatief om de IND om advies te vragen over het stemrecht van vreemdelingen, of is dat op enigerlei wijze een voorgeschreven landelijke richtlijn o.i.d.?
4. Waarom heeft u het advies van de IND klakkeloos overgenomen en geen eigen onderzoek ingesteld?

5. Bent u bereid en in staat om omgaand een extra controle uit te oefenen of alle rechthebbende vreemdelingen daadwerkelijk een oproep hebben ontvangen?

6. Ziet u andere mogelijkheden om vreemdelingen hun stem te laten uitbrengen als zij menen dat zij daar recht op hebben?
7. Kunt u garanderen dat alle Hilversumse inwoners hun stem op 7 maart kunnen uitbrengen die daartoe gerechtigd zijn?
8. Wat kunnen de gevolgen voor de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zijn als meerdere vreemdelingen die ten onrechte geen oproep hebben ontvangen en dientengevolge geen stem kunnen uitbrengen, de geldigheid van de uitslag aanvechten?
9. Bent u bereid en in staat omgaand contact met het ministerie van Binnenlandse Zaken op te nemen om te waarschuwen dat mogelijk ook in andere Nederlandse gemeenten zich soortgelijke situaties kunnen voordoen?

Met vriendelijke groet,
Aynur Polat
Gemeenteraadslid
GroenLinks
Hilversum