Ingezonden persbericht


Amsterdam, 28 februari 2006

Persbericht Basisgroepen voor Basisrechten en Huishoudelijk Werksters in Amsterdam

Onderzoek naar rechtmatigheid willekeurige arrestaties, detentie en deportatie migranten en asielzoekers

Basisgroepenoverleg voor Basisrechten en Huishoudelijk Werksters in Amsterdam gaat de rechtmatigheid van de willekeurige arrestaties, detentie en deportatie van migranten en asielzoekers onderzoeken in relatie tot ondermeer het Internationaal Verdrag voor de Rechten van de Mensen en het Vluchtelingenverdrag.

Ondergetekenden, allen onafhankelijke organisaties, maken zich grote zorgen over de verwording van het Nederlandse rechtsstelsel en de in hun ogen stelselmatige schending van de meest elementaire rechten van ingezetenen; van mensen, waaronder ook kinderen, die zonder vorm van proces tot maanden achtereen worden opgesloten - zonder dat ook maar iemand daarvan op de hoogte wordt gesteld, en zonder dat tegen hen ook maar enig ander verwijt kan worden aangevoerd, dan dat zij op mogelijk onrechtmatige gronden in Nederland verblijven. Aan deze burgers worden de meest elementaire mensenrechten ontnomen en worden zo als het ware 'ontmenselijkt' en voorwerp van alle mogelijke vormen van aan marteling gelijkende bejegening en willekeur door het bewakend personeel en medewerkers van de IND. Om vervolgens soms na een periode van maanden tot meer dan een jaar weer op straat gezet te kunnen worden - zonder papieren, zonder geld.

Als direct betrokkenen, met eigen familie, vrienden en bekenden in vreemdelingendetentie - als je hen daar al weet te achterhalen - nadat zij op een zekere dag niet meer blijken op te dagen - zitten en lopen wij met brandende vragen die wij aan een gespecialiseerde advocaat willen voorleggen. Tot ons genoegen hebben wij mr. Jacob Wedemeijer, advocaat te Alkmaar en gespecialiseerd in asielrecht, vreemdelingenrecht en migratie bereid gevonden om met ons van gedachten te wisselen. Onderzocht zal ondermeer worden welke mogelijkheden nog bestaan om mensen uit de vreemdelingenbewaring te krijgen en/of om deportatie tegen hun wil te helpen voorkomen. Welke zijn de rechten tot omgang en bezoek, van contact via de telefoon, etc. etc.

De ontmoeting van de leden van het Basisgroepenoverleg met mr. Jacob Wedemeijer vindt plaats op maandag 6 maart en begint om 10.00 uur. Plaats: Afrikahuis, Van Ostadestraat 270 te Amsterdam.

Migrante Europe - Grace & Rio

African Methodist Epistcopal Church - Revd. Msizi W.T. Dube

I Care - Grace Yeboah

Africahouse - Sr. Bernadette Kofitse

Kerkhuis - Erika Feenstra

All Included - Vincent & Esther

Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning - Sabrina Marchetti

Africa Womens Perspectives - Lidia Booij

Vrouwenvluchtelingraad Amsterdam

Vereniging Bijstandbond Amsterdam - Piet van der Lende

Stichting Searchweb - Jan Müter

m.m.v. dr. Valentina Mazzucato (UvA)

Voor meer informatie over dit initiatief en haar achtergronden:

Jan Müter

Stichting Searchweb: 020 6721452 / 0255 520815

Msizi Dube

African Methodist Epistcopal Church: 020 6980696 / 06 51661882


---

Stichting Searchweb
Van Ostadestraat 49-d
1072 SN Amsterdam
tel: 020 - 6721452
mail: searchweb@xs4all.nl
web: www.prijsvandeuitsluiting.nl

The Searchweb Foundation
Van Ostadestraat 49-D
1072 SN Amsterdam
tel: 00 31 20 6721452
mail: searchweb@xs4all.nl
web: www.prijsvandeuitsluiting.nl