Provincie Overijssel

Rood-voor-rood: sloop slaat aan

sloop2.jpg (20 Kb)
In Overijssel zijn al ruim 300 aanvragen binnengekomen voor Rood-voor-rood-projecten. Het Rood-voor-rood-beleid richt zich op de sloop van landschapontsierende vrijgekomen agrarische bedrijfsgebouwen. De gemeenten voeren het beleid uit en verwachten dit jaar ongeveer 70 van de 300 aangemelde projecten goed te keuren.

Dit betekent dat er een oppervlakte van ongeveer 90.000 m2 vrijkomt door stallen en of kassen die gesloopt worden. De vrijgekomen grond krijgt een bestemming (agrarisch, natuur, bos, etc) die past in de omgeving. Gedeputeerde Piet Jansen, portefeuillehouder voor het Landelijk gebied en Water in Overijssel, zal deze en andere ontwikkelingen binnen de Rood-voor-rood-regeling presenteren tijdens de manifestatie âhet nieuwe leven van het boerenerfâ op twee maart aanstaande.

De provincie Overijssel wil ruimte geven aan ideeën om het boerenerf nieuw leven in te blazen. Daarom is de provincie Overijssel begin 2005 met twaalf gemeenten voorbeeldprojecten gestart om het Rood-voor-rood-beleid te stimuleren. De zogenaamde aanjaaglijst. Deze projecten uit de gemeenten Borne, Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hof van Twente, Staphorst, Tubbergen en Wierden worden op twee maart gepresenteerd. De gemeenten en initiatiefnemers van de projecten in Enschede en Tubbergen ondertekenen zelfs tijdens de manifestatie de projectovereenkomsten. Voor Dalfsen is dit al in januari gebeurd en de overige aanjaagprojecten volgen binnenkort.

Bij de Rood-voor-rood-regeling kan, ter compensatie van de sloop van minimaal 850 m2 bedrijfsgebouwen, onder voorwaarden een bouwkavel voor een woning worden toegekend. Uit de waarde van de woningbouwkavel worden de sloopkosten en de bijdrage voor het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit bekostigd. Naast de mogelijkheid van sloop is ook het stimuleren van hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen belangrijk voor de leefbaarheid van het landelijk gebied. De provincie Overijssel heeft daarom nieuw beleid vastgesteld om het hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen te stimuleren. Zo is er inmiddels een naaiatelier gevestigd in een voormalige stal en wordt het boerenerf omgetoverd voor recreatiedoeleinden.