Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Eigen Wijsheid geeft migrantenvrouwen opstap naar werk

Informatiemarkt in De Meervaart druk bezocht

Amsterdam, 29 februari: Dinsdag 28 februari vond de kick-off plaats van 'Eigen Wijsheid'. Een project dat aan 96 migrantenvrouwen in Amsterdam Nieuw West cursussen, trainingen en persoonlijke begeleiding biedt. Vrouwen maken daarbij hun eigen ontwikkelingsplan. Aan het slot van het twee-jarig traject hebben zij werk of zijn actief in (vrijwilligers)organisaties. Deze pioniers zijn dan wervende voorbeelden binnen hun achterban, en het proces dat zij doormaken moet de werkwijze van alle betrokken organisaties vernieuwen.

De informatiemarkt in theater De Meervaart werd gisterochtend bezocht door ruim 150 migrantenvrouwen. Er was informatie over het cursusaanbod, reïntegratietraject en inschrijfmogelijkheden voor het project. s Middags debateerden vertegenwoordigers van o.a. DWI, E-quality, Rabobank, vrouwenorganisatie Moeder Kind Centrum en stadsdeel Bos&Lommer over het thema Gender Mainstreaming in relatie tot de achterstandspositie van migrantenvrouwen op de arbeidsmarkt.

Vier pijlers
Het project Eigen Wijsheid is gestoeld op vier pijlers: opstap naar werk, kunst&cultuur, organisatievorming en gender mainstreaming. Door een breed cursusaanbod (o.a. beroepenoriëntatie, empowerment, solliciteren, assertiviteit, kansen in de wijk en in de stad) en begeleiding op maat vergroten migrantenvrouwen hun kansen op werk. Beeldende kunst, theater en literaire vorming wordt daarbij ingezet als vernieuwend instrument voor empowerment. Vrouwen doen bijvoorbeeld mee aan culturele activiteiten en organiseren deze zelf. Door organisatievorming kunnen vrouwen elkaar coachen, samen doelen bereiken en de reguliere instanties prikkelen tot vernieuwing. Daarnaast wil Eigen Wijsheid bijdragen aan Gender Mainstreaming. Het creëren van gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor man en vrouw, en in het bijzonder voor migrantenvrouwen. Eigen Wijsheid is zo opgezet dat de aanpak en effecten van het project optimaal invloed uitoefenen op het bestaande beleid van de reguliere organisaties.

Betrokken partijen
Eigen Wijsheid is een samenwerkingsproject van de stadsdelen Bos en Lommer, Osdorp, Geuzenveld-Slotermeer en Slotervaart, de vrouwenorganisaties Moeder Kind centrum Anne Tefle, Vrouwenontmoetingscentrum De Hippe Heks, Stichting Nisa for Nisa en Vrouwencentrum Vrouw en Vaart, Nieuwe Kansen Nieuw West, Vluchtelingenwerk Amsterdam, Dienst Werk en Inkomen, Bureau Parkstad.

Europese status
Eigen Wijsheid krijgt van 2005 tot en met 2007 subsidie uit het Europese EQUAL programma. EQUAL geeft financiële en andere steun aan projecten die bevorderen dat mannen en vrouwen gelijke kansen krijgen in de maatschappij. Het programma maakt ook mogelijk dat ervaringen worden uitgewisseld met soortgelijke projecten in Finland, Engeland, Italië en Frankrijk. Het EQUAL programma is onderdeel van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Noot voor de pers (