Ingezonden persbericht
Persbericht - 1 maart 2006
Verkiezingsonderzoek Elsevier: Slechts drie gemeenten doen het veel beter dan in 2002
AMSTERDAM, 1 maart 2006 - In maar drie Nederlandse gemeenten is de situatie op het gebied van veiligheid, economische prestaties en lokale lasten sterk verbeterd. Dat zijn, zo blijkt uit eigen onderzoek van het weekblad Elsevier, de gemeenten Rotterdam, Elburg en Rheden.
Het aantal gemeenten waar de situatie sinds 2002 sterk is verslechterd, bedraagt 18. Op die lijst staan geen grote steden, wel onder meer de gemeenten Baarle-Nassau, Leiderdorp, Smallingerland en Wassenaar.
In de meeste gemeenten, zo blijkt uit het Elsevier-onderzoek, is de situatie licht verbeterd dan wel licht verslechterd. Zo verbeterde de situatie licht in Den Haag en verslechterde de situatie iets in Utrecht. In Elsevier van deze week is de ontwikkeling in alle Nederlandse gemeenten weergegeven in een kaart en wordt de situatie per gemeente toegelicht. Voor de beoordeling is gebruik gemaakt van data uit negen verschillende bronnen.
Elsevier vergeleek de ontwikkelingen in de gemeenten aan de hand van drie criteria: het ophelderingspercentages van veelvoorkomende misdrijven, de economische prestaties en de woonlasten. Daarnaast beoordeelde Elsevier gemeenten op de kwaliteit van de woonomgeving en het voorzieningenniveau.
Bij de beoordeling van de ontwikkeling van de woonlasten zijn de woonlasten voor 2006 vergelijkbaar gemaakt met die voor 2003. Dit door net te doen of een nieuwe maatregel, het afschaffen van de ozb voor 'gebruikers', toen al gold. In verreweg de meeste gemeenten blijken de woonlasten voor burgers dan relatief omhoog te zijn gegaan.
De drie gemeenten die als duidelijke 'stijgers' uit het onderzoek naar voren komen - Rotterdam, Elburg en Rheden - zijn de gemeenten die én hun ophelderingspercentage zagen verbeteren én hun economische positie, en die er tegelijkertijd in slaagden om de woonlasten voor de burgers te verlagen.
Voor niet alle gemeenten waren alle relevante gegevens voorhanden. Dat geldt bijvoorbeeld voor Amsterdam - dat overigens wel de woonlasten per saldo zag stijgen en de economische positie zag verminderen.